Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейното "Вино и гурме" започна с Дионисово шествие

С традиционното Дионисово шествие започна и тази година 10-то юбилейно издание на фестивала "Вино и гурме". Бог Дионис, придружен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев, поведоха шествието, което под звуците на българска ръченица премина през главната улица и стигна до площада пред Туристическия информационен център в Стария град. 

55 са тази година участниците в дефилето. В него се включват също 43 винарски изби, 12 производители на храни, от които новите участници са осем. Новото тази година е, че фестивалът ще продължи три дни, а не както досега два. Има и нови къщи които са включени като локации в дефиле "Вино и гурме", като общият им брой е 16, съобщи Любозар Фратев. 

5% от приходите по традиция ще отидат и тази година за стипендии на ученици от Професионалната гимназия по туризъм, каза още Фратев. 

"Развитието на винопроизводството, лозаро-винарския сектор и производството на качествено българско вино са сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните. За периода 2023-2025 година е определен бюджет в размер на над 200 милиона лева за този сектор. През следващите два месеца - юни и юли, ще се проведат допълнителни приеми за над 13 милиона лева по 3 интервенции, а именно - инвестиции в лозаро-винарския сектор, в екологични съоръжения, преструктуриране и конверсия на лозя. Допълнителните приеми са само за проекти с авансови плащания за финансовата 2024 година. От 15 май до 15 юни ще се проведе и прием по интервенция "Застраховане на реколтата" с бюджет 800 000 лв.", заяви при откриването зам.-министърът на земеделието Деян Стратев. 

"Наред с другите видове туризъм, с които сме добре познати, ние полагаме огромни усилия да се наложи винарският сектор и кулинарията в България. Затова са ни необходими фестивали като днешния", посочи и зам.-министърът на туризма Павлин Петров. 

"Факт е, че с това събитие се покриват три цели. Първо показваме Стария град, който задължително трябва да бъде посещаван не само от туристите, но и от нас самите. Демонстрират се добри български вина и ние все повече започваме да ги ценим. И трето ще има дегустации на традиционно български храни, което е третата цел", подчерта и кметът Костадин Димитров, като пожела на участници и гости както се лее дъждът, така да върви по вода на Дефилето. 

Приключи надпреварата любим вкус която определя победителите при съчетанието между вино и храна. Посетителите на дефилето също ще гласуват за своя любим вкус и вино, като победителите ще бъдат обявени в края на фестивала. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55