Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динамиката на съвременните връзки и взаимоотношения

| обновено на 13.05.24 в 18:49 | Интервю
2
Елена Родимова
Снимка: Личен архив

Съвременните връзки и взаимоотношения са една от най-коментираните теми в съвременното общество. Те претърпяха значителни промени в резултат на развитието на технологиите, както и на редица социални и културни трансформации.

В този контекст, съвременната култура на срещите може да се превърне в истинско изпитание както за по-младите, така и за по-зрелите жени и мъже, които търсят любов и споделеност. Общуваме все по-често чрез приложения за запознанства, а срещите очи в очи са деликатна територия. Очакванията ни и разочарованията, по време на излизането на срещи, запознанствата с потенциални партньори, нагласите ни за различните видове връзки, поставят много въпросителни. Психиката и емоциите ни са объркани. За много хора си е истинско приключение да преминат сами през етапите на дейтинга и създаването на връзка.

Елена Родимова е филолог с опит в медиацията и фасилитацията. Тя е човек, който силно се вълнува от въздействието на модерните технологии върху съвременното общество и междуличностната комуникация. Опитва се да открие "златната среда" и следи с интерес предизвикателствата в съвременната дигиталната епоха. Нейното голямо желание е да спомогне за постигането на повече съпричастност и хармония, в онлайн и офлайн общуването. Тя се интересува от психологията на взаимоотношенията и изследва различните видове връзки, от доста време. Става дума за връзки от типа на hook up култура, love bombing, pen pal, date to marry, situationship и други разновидности. Фокус в нейните проучвания са и личните ни граници и морални принципи, по отношение на връзките и любовта.

„Приложенията за запознанства станаха, може би, най-масовото средство за срещи с нови хора. След ковид, хората доста се затвориха и се изолираха. Още тогава започна да се наблюдава тенденцията, приложенията за запознанства да бъдат най-използваното средство за комуникация. Като такова, то претърпява транссформации и има специфики. Докато в началото, когато са били създадени някои приложения, още през 2012-а, идеалната цел е била хората да се срещат, запознават и създават връзки. Впоследствие нещата добиват много по-комерсиален характер и много мои приятели мъже споделят, че нямат никаква успеваемост с профилите си, ако не си заплатят абонамент. Уж е базплатно, но не е съвсем така. Самото достигане на съдържанието до повече хора, дори и в някои социални мрежи, ако не бъде заплатено или спонсорирано, по някакъв начин, то няма да бъде открито по-лесно и от по-широк кръг от хора. Ако, все пак, я има тази откриваемост и видимост, идва следващият етап и съответно другите предизвикателства пред човека търсещ щастието си. Моите наблюдения са, че този вид приложения са направени с интерфейса на списания. Самата идея, че ти все едно прелистваш един каталог от хора е малко плашеща, но тези приложения точно така изглеждат. Необходимо е много да се внимава и прецезира, когато комуникираме по този начин особено, когато става дума за профили, които изглеждат много привлекателно и красиво“, казва Елена Родимова.

Всеки има право да бъде обичан, но не бива да забравяме, че любовта може да замъгли трезвата ни преценка и има риск да попаднем в неприятни ситуации.

„Нека да не губим детското си усещане за наивност, доверие, чистота и вяра, че можем да срещнем любовта, защото наистина можем да я срещнем. Аз вярвам в това, но все пак е добре да имаме базови познания за това как да се предпазим, как да се защитим? Винаги има риск да се разочароваме, но нека бъдем по-внимателни, заради себе си, най-вече“, допълва Елена Родимова, гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Алтер его” - футбол, пародии, весели гости и Франсоа Вийон

Калейдоскоп от усмивки ще се завърти в „Алтер его“ тази събота! Очаквайте неподозирани пародии, усмихнати гости, както и весели престрелки между водещия Петър Краевски и неговото сатирично алтер его Краю Петровски.  Като стана дума за гости, свои сатири ще споделят с нас Васил Сотиров, Турхан Расиев и Христо Нанев. В рубриката „Сатирик..

обновено на 06.07.24 в 16:07
Локо завърши с победа планинския си лагер

Локо разби с 4:0 "Пирин" в контрола

"Локомотив" (Пловдив) завърши лагера в Боровец с разгромна победа. Пловдивчани надвиха "Пирин" с 4:0 контрола, играна в Самоков. Христо Иванов даде преднина на "Локомотив" в 12-ата минута. В 50-ата минута Мартин Хайдаров покачи на 2:0. В 65-ата минута Медвед бе съборен в наказателното поле на “орлетата” и съдията отсъди дузпа. Христо Иванов бе точен..

публикувано на 06.07.24 в 15:39
Георги Иванов подписа договора за технологията на голлинията

БФС въвежда технологията на голлинията

БФС сключи договор за 4 години за използването на стационарни камери на голлинията по време на срещите от Първа лига. С нововъведението БФС извежда като свой основен приоритет равнопоставеността между клубовете, като новата технология ще позволи точни и коректни решения за признаване на гол или съответно неговата отмяна.  В същото време ще бъде намален..

публикувано на 05.07.24 в 16:35
Легендарната Пенка Стоянова

Спомен за Пенка Стоянова, факлоносец на олимпийския огън

Великата ни баскетболистка Пенка Стоянова е родена на 21.01.1950 година в град Карлово Пенка Стоянова е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Москва през 1980 годшна и бронзова от Олимпиадата в Монреал през 1976 година. Участва в 8 европейски първенства. Сребърна медалистка от Варнапрез 1972 година и бронзова от Клермон Феран през 1976 година...

публикувано на 05.07.24 в 13:35

Поетът Красимир Йорданов за истинския Джулай

С поета Красимир Йорданов говорихме за поредния Джулай като празник на лятото и свободата.  Посрещането на слънцето на морския бряг в утрото на 1 юли е традиция, която Старите кучета (група стари приятели, поети и китаристи) спазва стриктно от средата на осемдесетте години насам- сподели Йорданов. Джулая е чисто български феномен, който съществува..

публикувано на 04.07.24 в 16:25