Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати.

Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за любов?” на НЧ „Иван Вазов - 1904“ гр. Хисаря, посветен на 120 години от основаването му е едно от предложенията, което печели съфинансиране по общинската програма. Четири от проектите, спечелили допълнително финансиране са свързани с бита и обичаите в хисарския край, с традиционни празници и чествания. 

  Проект „Традициите - мост към бъдещето“ на НЧ „Тодор Др. Пашкулов - 1928г.“ с. Старо Железаре цели популяризиране на традиционния фолклор, занаяти и бит чрез съвременни мултимедийни възможности и организиране на детски работилници. Изложбата на местни художници и на изделия от сръчните ръце на старожелезарската жена са акцент в мероприятията. „Съхраняването на традициите има едно неоценимо морално измерение - запазване на родовия дух и корени.“, отбелязват от екипа  на проекта, в който читалището си партнира с ОбУ „Христо Ботев” е. Красново.

  Проект „Приеми коледар - посрещни доброто и отпрати злото“ на НЧ „Искра - 193 8г“ гр. Хисаря, кв. Миромир има за цел да възроди и поддържа народния обичай „Коледуване“, който е вече забравен и не се осъществява в квартала. В автентичното пресъздаване на празника ще се включат не само децата, но и самодейци и възрастни доброволци.

  Проект „Есенен празник в квартал Момина баня“ на НЧ „Н.Й. Вапцаров - 1927г.“ кв. Момина баня в гр. Хисаря създава възможност за обогатяване на културната дейност  в местната общност, като създава условия за творческа изява на колективите при читалището, представя и поддържа традициите. Основна роля в него ще имат  партньорите по проекта - децата от ЦДТ „Дъга“ и учениците от ОУ „Васил Левски“, кръжок „Млад кулинар“. В представянето на есенната палитра на храни и обичаи са поканени да се включат и фолклорни колективи и формации от други читалища.

  В партньорство с ЦДГ ’’Слънце”, ОУ ’’Христо Ботев” и Храм „Св. Николай Чудотворец с.Паничери ще се осъществява проектът „Читалището - културно-информационен център“ на НЧ „Соколов-1919г. с. Паничери. Есенни дни на изкуствата в читалището, конкурс на тема: „Книгите - тайнственост и знание”, „Час на приказката“ и урок по родолюбие, както пресъздаването и съхранението на местните традиции, са част от мероприятията заложени в проекта. 

Интервюто с Таня Марковска може да чуете от прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фестивал "Шоко Арт" се провежда в парк "Каменица"

Фестивал на шоколада "Шоко Арт" ще се проведе тази събота, на 5 октомври, сутринта в парк „Каменица“, район "Източен" в Пловдив.  В тазгодишното издание на шоколадовия фестивал са поканени майстори сладкари да изработят най-дългия шоколад. Всички присъстващи, деца и гости на събитието ще имат възможност да опитат от гигантското лакомство, което ще..

обновено на 05.10.24 в 08:16

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04