Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" народът върви

7
Празничното шествие на 24 май в Пловдив
Снимка: Даниела Добрева, Радио Пловдив

Празнуваме 24 май. Само наш, български и неповторим празник – на словото, буквите, писмеността и просветата. Празник не просто на една писменост и култура, а на титаничната значимост на духа. Ние не просто "сме дали нещо на света". На 24 май България празнува своя неудържим порив към просвета и знание, който я е направил културен двигател в славянския свят.

Честит празник от екипа на днешната празнична програма „Ден след ден“ на Радио Пловдив! 

Ето за какво ще говорим в двата часа до 17:

На 24 май с трепет и гордост слушаме "Върви народе, възродени". С отминаването на празника възторгът стихва, а понятията български език, азбука, просвета минават в периферията на общественото внимание.

За народа, който прие словото на Бог. За българската писменост като свръхоръжието на Средновековна България и за обезоръженото българско съ-времие – говорим с историка и специалист по теория и история на културата доц. д-р Веселина Вачкова, директор на Историческия музей в Перущица.

Тенденцията към обезбългаряване и загуба на българския дух и съзнание – този тревожен процес, особено сред българите зад граница, ще коментираме с Веска Кокалчева, преподавател с 45-годишен стаж, която от 18 години живее в Лондон и е работила в две български училища там, сега е учител на свободна практика.

За шумната говорилня, в която живеем, за преупотребата на думите, която ги прави невадилни, за наближаващото време на мълчанието – върху този фокус ще разсъждаваме с Ина Иванова, писател, поет и градски образ с женско лице. Тя е тазгодишния носител на  Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ за сборника с разкази "И винаги любовта".

Калиграфите са възвишени хора и ако са повече, могат да вдигнат нивото на културата и на народа ни. За изписването на българската азбука, която е боговдъхновената и сакрална, но и много демократична, говорим с Антоанета Кисьова, калиграф и иконописец. В днешния празничен ден тя демонстрира как се изписва Старобългарско уставно писмо в двора на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария Пловдив.

В началото с репортажа си Даниела Добрева ще ни направи съпричастни на днешния празник 24 май в Пловдив.

С всички събеседници ще разсъждаваме върху възможностите и начините да се преодолее всеобщото обезбългаряване и бездуховност от народа, който според чужденците е с непредсказуема тактика и неуловима идентичност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Точно днес" между Близкия Изток, планината и литературата

Четвъртък сутрин тръгваме по стъпките на хората с двигателни проблеми. Тези, които често прекарват ежедневието си между четири стени. Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. За мисия достъпни природни забележителности говорим с Гергана..

публикувано на 02.10.24 в 16:56

"Ден след ден" на 2 октомври

Продължавайте предположенията и дискусиите около това как театралните и музикални състави могат да се окажат в центъра на значимата финансова измама. Към днешна дата е в сила констатацията на службата на министъра на културата Найден Тодоров, че правомощията на директорите на театрите са много големи, както и заканата му ,че в тази ситуация ще действа..

публикувано на 02.10.24 в 14:10

Дивата природа на фокус днес във "Вход свободен"

В сряда Ви очакваме в уреченото време и уреченият час, за да споделим заедно един различен следобед :))))  Наш гост ще бъде Атанас Грозданов, гл.ас. и фотограф по душа, който със сигурност ще ни покаже чудния свят на дивата природа от един друг ъгъл и през погледа на неговия обектив. Поводът да го поканим е предстоящата му изложба на 4 октомври (петък)..

публикувано на 02.10.24 в 09:30

"Точно днес" от минало към бъдеще

Сряда утро допълваме още факти за важните открития по нашите земи, от траки през римляни до средните векове. Отправяме се към новата зала "Археология" на Регионалния исторически музей - Пазарджик. Говорим с директора Борис Хаджийски за реновираната площ, за продължаващите разкопки на селищна могила Юнаците и стигаме до новите проекти, които от музея..

публикувано на 01.10.24 в 15:52

Театри в криминалната хроника „Ден след ден“

Белезници вместо диригентска палка или как театри точат фонд "Работна заплата" - това ще коментираме в предаването "Ден след ден" в Деня на музиката. Или както тъжно се пошегува министърът на културата Найден Тодоров за първи път диригент да влезе в новините! Престъпна схема за източване на фонд „Работна заплата“ в Музикално-филхармоничния..

публикувано на 01.10.24 в 14:39