Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карловските села ще получат пари, но по-малко от исканите 38 млн. лв.

| обновено на 29.05.24 в 15:34

В най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и в в рамките на това, че в момента на власт е служебен кабинет, чийто основна задача е организирането на честни и прозрачни избори.

Така служебният министър-председател Димитър Главчев коментира исканията на кметове и жители на карловско, които днес излязоха на пореден протест.

Главчев, обаче, уточни, че няма как служебният кабинет да отпусне исканите 38 млн. лв. Отчетите за изразходваните предишни 24 млн. лв. са постъпили в Министерски съвет едва вчера, каза още министър-председателят.

"Областният управител трябва да изрази становище, в най-кратък срок междуведомствената комисия ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и на това, че сме служебно правителство. 38 млн. лв. няма как да бъдат отпуснати, но възможните ще бъдат отпуснати", увери премиерът.

По- късно от община Карлово разпространиха справка с писмата, които кметът на Карлово Емил Кабаиванов е изпращал до последните две правителства - "Денков-Габриел" и "Главчев". 

За необходимостта от отпускането на обещаните средства за преодоляване на щетите от бедствието кметът е изпратил от 24-ти ноември досега 9 писма до двамата премиери, до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. 

Цитирано е и положително становище от областния управител на Пловдив до комисията за отпускане на поисканите средства. Първото писмо е изпратено на 24-ти ноември миналата година, а последното на 27-ми май, в което се предупреждава за преминаване към протестни действия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И в Смолянския театър "Николай Хайтов" са източени 1 милион лева

В хода на проверката, извършена от Инспектората към Министерството на културата, бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград, съобщиха от Министерството на културата. Установено е..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

П редприемаме всички мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището с птичи грип в Пловдивска област. След заседанието на  Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на Инфлуенца А в Държавното ловно стопанство в Стряма  областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева увери, че към..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25

Мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище

50-годишен мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище. От пожарната уточняват, че сигналът е подаден минути преди 21 ч. снощи в РДПБЗН – Пазарджик.  Мъжът е с изгаряния от I-ва и II-рa степен на 40% от тялото на горни и долни крайници. Откаран е от екип на ЦСМП – Панагюрище в клиника по изгаряния в гр. Пловдив.  Причината за инцидента..

публикувано на 02.10.24 в 07:10