Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

| обновено на 01.06.24 в 08:55

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри. 

Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони. 

Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията, посветени на празника им днес.

С по две представления на спектаклите „Косе Босе“ и Малкият принци“ Държавният куклен театър ще зарадва малките си зрители. Във фоайето на театъра ще бъдат изложени и избрани картити от Онлайн конкурса за рисунка.

В Народна библиотека „Иван Вазов“  започва двудневният Детски фестивал на знанието и движението -,,Пловдив-2024“. Събитията са в сградата на бибиотеката, на Бунардджика и в Градската градина и включват  мини базар на книги и демонстрации, спортни занимания, рисуване на открито. 

Регионалният  исторически музей кани малчуганите на арт в градината на Kъща музей „Христо Г. Данов“ за четене на детски книжки, както и възможност децата сами да съдадтат и да илюстрират книжки. 

Градската художествена галерия отваря всички свои зали с вход свободен за посетителите до 18 годишна възраст. С безплатен вход за всички ученици е и Регионалният исторически музей.  За най- малките гости са подготвени специални работни листове със забавни и образователни задачи, които да ги потопят в магията на историята.

Археологическият музей за първи път посвещава целия месец юни на децата. Събитията от програмата започват днес с програма, която да покаже на децата ка к са играли  нашите предци.

Природонаучният музей организира следобед на площада пред Община Пловдив музикалнална програма и викторина, свързанана с животните в музея.

Общинският институт Старинен Пловдив също е приготвил програма за 1 юни - с творческо работилница в къща Верен Стамболян и в Балабановата къща,  както и рецитал и представление на Спящата красавица по мотиви от приказките на Братя Грим в късноантичната сграда „Ирини“ в подлез „Археологически“. В постоянната изложба „Златьо Бояджиев“ се представя  Панорамата на детското и младежко творчество на Сдружение „Духовно огледало“ с експозиции, творчески и музикални ателиета на талантливи деца и младежи от цялата страна

Концертна програма очаква децата и на Римския стадион през целия ден. Концерт и дески игри са организиралии районните едминистрации на Пловдив. 

Подробна програма на събитията по места и часове можете да видите на сайта на община Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

И в Смолянския театър "Николай Хайтов" са източени 1 милион лева

В хода на проверката, извършена от Инспектората към Министерството на културата, бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград, съобщиха от Министерството на културата. Установено е..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

П редприемаме всички мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището с птичи грип в Пловдивска област. След заседанието на  Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на Инфлуенца А в Държавното ловно стопанство в Стряма  областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева увери, че към..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25

Мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище

50-годишен мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище. От пожарната уточняват, че сигналът е подаден минути преди 21 ч. снощи в РДПБЗН – Пазарджик.  Мъжът е с изгаряния от I-ва и II-рa степен на 40% от тялото на горни и долни крайници. Откаран е от екип на ЦСМП – Панагюрище в клиника по изгаряния в гр. Пловдив.  Причината за инцидента..

публикувано на 02.10.24 в 07:10