Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести и фестивал на изкуствата в „Точно днес“

Снимка: Яница Марова

Животновъди излизат на протест - опъват палатки на Подбалканския път и готвят блокада на пътната артерия. Причината за недоволството е, че през последните години непрекъснато им се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана. Какви са исканията им и защо точно сега ескалира напрежението?  Отговор на тези и още въпроси търсим от животновъда от Карлово Димо Рашков, който от 2012 г. отглежда сиво искърско говедо.

Отиваме и до Пазарджик, за да научим каква технология планира да използва общината за премахването на боята от фасада на Младежкия дом и какво показват направените анализи за състоянието на сградата. По темата говорим с арх. Даня Цивнева, началник отдел "Архитектура и инвестиционно проектиране" в община Пазарджик.

Темата в рубриката Евранет този вторник е за каква Европа мечтаят и ще гласуват младите хора у нас.

A Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ представя впечатляващи арт събития в рамките на четвъртото си издание на фестивала Made at the Academy. Какво да очакваме от изданието тази година ще ни каже ректорът на висшето учебно заведение доц. Жан Пехливанов.

Галерия „Възраждане“ пък представя първата по рода си в салона изложба, вдъхновена от стиймпънк културата – „Бъдеще в минало време“. Автор е младата художничка Свилена Тенева, за която тази изложба е дебютна за Пловдив.

В рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица гостува художникът Николай Няголов. С него ни среща Антония Попова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" - протести и туризъм

Утрото с Радио Пловдив на 20 септември започва с актуалните теми и събития. Минаваме през два протеста, студентска конференция на тема съвременно изкуство, за да стигнем до туристическия сезон. Ето и темите и събеседниците. Фармацевтите готвят протести заради продажбата на лекарства с автомати. Какви са притесненията им питаме председателя на..

публикувано на 19.09.24 в 16:48

В симбиоза с „Вход свободен“

Привличаме вниманието ви с интересни акценти. Гостува ни Борислава Димитрова. Коментираме събитието „Еко-ЗооСимбиоза“, на 21 септември, в събота, в парк „Каменица“. С психотерапевта Кремена Станилова говорим за нуждата от отпускането, в рубриката „Брейнсторминг“. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев...

обновено на 19.09.24 в 09:40

Как ни променя есента - "Точно днес"

България да получи ресор "Стартъпи, проучвания и иновации" в следващия състав на Европейската комисия предложи председателят ѝ Урсула фон дер Лайен, като обяви номинираните. Сред тях е и бившата външна и правосъдна министър в България Екатерина Захариева, която ще отговаря за иновациите на европейско ниво. Тази информация отзвуча в..

публикувано на 18.09.24 в 18:31

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 18.09.24 в 15:53

Динамична сряда с "Вход свободен"

За предстоящия рецитал на световноизвестната пианистка Донка Ангъчева и за номинацията й за "Будител на годината 2024", ще си говорим с нея днес. В разговора ни очаквайте подробности и за програмата на събитието с вход свободен. В сряда спорим добронамерено и градивно в рубриката "За и против" с Дора и Дарина. Започваме след новините в 13.

публикувано на 18.09.24 в 09:30