Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова зала за интерактивно обучение има ПУ " П. Хилендарски"

Нова зала за интерактивно обучение на студенти и преподаватели откриха в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя е част от Университетския център за иновативни образователни технологии. На откриването присъства и служебният министър на образованието и науката проф. Д-р Галин Цоков. 

Залата ще бъде използвана за обучения. Такъв тип обучение например е как да се използва изкуственият интелект в образованието. Ще се развиват и дигиталните компетентности.  Проф. Румяна Такова, ръководител на проекта обясни, че курсът продължава два дни и добави:

Те се запознават след това започват да тренират. След време ако имат нужда от подкрепа, отново се провеждат курсове. Курсовете се провеждат в малки групи, защото всеки застава на компютъра и работи с подкрепата и под контрола на работодателя

В нея ще могат да се обучават по 3 групи всеки ден. Във всяка от групите ще има до 30 студенти. Освен това лекторите на курсовете ще поставят акцент и върху промяната на академичния стил на обучение, както и върху наблягане на практическите дейности. Залата е оборудвана с мултимедия и съвременни компютри. Финансирана е по програма на образователнто министерство и е на стойност 30 000 лв. Служебният министър проф. Галин Цоков подчерта, че тази зала е част от Центъра за иновативни образователни технологии. 

Смисълът на проекта е насочване на обучението и квалификацията към изграждане на компететности във смесена среда, включително и чрез виртуален микс на реална среда в училище, в университета и виртуална среда в училище, реална в университета.

До момента по програмата за повишаване компетентностите на университетските преподаватели, които обучават педагози, са проведени обучения на 211 академични преподаватели.

Служебният министър проф. Галин Цоков коментира, че на този етам не е мислил дали би останал на поста си в редовно правителство, ако бъде поканен. Припомням, че преди да стане служебен министър на образованието той заемаше същия пост в кабинета Денков. Добави още, че той и екипът му са фокусирани върху успешното приключване на Националното външно оценяване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Откриват ново модерно общежитие за пловдивските затворници

Министърът на правосъдието Мария Павлова ще открие ново затворническо общежитие към затвора в Пловдив.  Капацитетът на новото съоръжение е до 130 души. Има и ново преходно отделение за затворници, на които им предстои освобождаване.  Идейният проект предвижда и реконструкция на съществуващи сгради на територията на затворническото общежитие от..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Обновяват ВиК мрежата в три хисарски села

Започва реконструкцията на водопроводната мрежа в хисарските села Старосел, Кръстевич и  Беловица.   Предстои полагане на нова и реконструкция на стара водопроводна мрежа по улиците, по които е необходимо и ще се подменят сградните водопроводни отклонения.   Проектът се реализира по Програма за развитие на селските райони, а общата му стойност..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Румен Пехливанов ще управлява Смолянска област

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и 2007..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

обновено на 05.07.24 в 08:45