Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква чества Възнесение Господне - Спасовден

| обновено на 13.06.24 в 08:50
Снимка: Пловдивска митрополия

Православната църква чества Възнесение Господне. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. 

На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. Преди това потвърдил обещанието за идването на Светия Дух, който просвещава умовете и сърцата. 

Народът ни нарича празника Спасовден, защото с възнесението си Христос завършил Своето спасителното дело за хората. 

Имен ден празнуват  Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари.

В чепеларското село Павелско отбелязват 190 години от изграждането на един от най-старите православни храмове в Родопите "Възнесение Господне"

На Спасовден е и съборът на селото, който всяка година събира стотици гости от цялата страна.  

Проявите започват с поднасяне на венец на Марко Иванов - местен чорбаджия, един от инициаторите за построяване на църквата за 40 дни през 1834 година.  Сутринта се отслужва  литургия, раздаване се и курбан. 

В  петък и събота са планирани турнир по табла и народно веселие. 



По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53

Жълт код за жеги е в сила за половин България

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе. За територията на Южна България жълт код е обявен за областите..

публикувано на 07.07.24 в 07:43