Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

Опасно е, че Румен Радев критикува парламентаризма и върви към авторитарен президентски режим

Цветанка Андреева
Снимка: БГНЕС

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство.

Според нея при този вариант лидерството на кабинета ще бъда поето от ГЕРБ, защото победата им на парламентарните избори е явна, ярка и това ги натоварва с трудната отговорност да сформират мнозинство. То е възможно да бъде съставено от първите три формации и ИТН, които биха продължили линията на управление - пълен Шенген, еврозона.

„Ако се стигне до коалиционно правителство – съставът така или иначе ще е с трима партньори или трябва да имат подкрепящо мнозинство в парламента. Ще има някакво разпределение на квоти, така че да отразява доверието, което обществото е дало. Според мен ще се стигне до подобно процентно преразпределение вътре на ведомствата, на МС. Аритметиката може да излезе и без ПП-ДБ“, коментира Андреева.

Според нея ако се стигне до по-малко вероятният вариант – експертно правителство ролята на БСП в него би била притеснителна, тъй като те имат не само различни геополитически виждания, но и за вътрешната политика, за икономическата.

Коментира още, че партиите към момента запазват мълчание, защото положението е изключително трудно и ключът към намиране на формула за съставяне на кабинет изисква редица предварителни консултации.

„Делян Пеевски може да си позволи лукса да говори първи по темата, защото той е един от победителите в тези избори – първо - излязоха на второ място, второ – гласовете им не са с тревожен, голям спад.

Румен Радев се кара с всяко едно ново НС. Традиция е да провокира с първата си реч пред парламента парламентаризма, депутатите персонално.

Мен ме притеснява нюансът, че критикува парламентаризма, а не конкретните депутати, защото неговата теза, която се лансира от говорителите му и стратезите му е да се компрометира демокрацията, парламентаризма като форма на управление и да вървим към по-концентрирана, авторитарна власт на президентски режим по източния модел на Путин“, обясни Андреева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43