Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телемедицината е иновативният начин за диагностика и превенция

Д-р Александър Симидчиев
Снимка: Гергана Хрисчева

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. 

Това съобщи в програма "Точно днес" доктор Александър Симидчиев, председател на Сдружение "Въздух за здраве". Организацията заедно с РЗИ Пловдив и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването са сред инициаторите на кампанията. 

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината на 16 юни (неделя) от 11 до 15 часа в Дондуковата градина в Пловдив.

Само за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично изследване. Резултатите се изписват на екран и могат да бъдат изпратени на имейл. Ще бъдат отчитани показатели като ръст, тегло и индекс на телесната маса, кръвна захар, функцията на бели дробове (спирометрия), температурата, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен ритъм и сатурация (насищане на кръвта с кислород)., обясни д-р Симидчиев.

Според него телемедицината може да има много важна роля в превенцията и ранната диагностика на заболяванията.  

По думите му нашето здравепозавне функционира основно в тъй наречената реактивна среда. Ние вървим след последиците, а не тръгваме към причините, за да може превантивно и профилактично да предотвратяваме болестите. Поради тази причина харчим огромни суми за късни последици с недостатъчен ефект, допълни специалистът.

Той обясни, че идеята на кампанията е хората информационно да се запознаят с рака на белия дроб, защото при него има най-ниска средна преживяемост.

Данните сочат, че 64% от диагностицираните случаи с болестта са в напреднал стадий. В България броят на новозаболелите от рак на белия дроб през 2021 г. е 2527. Един от рисковите фактори за развитие на онкологичното заболяване е тютюнопушенето, което е свързано с приблизително 80% от всички диагностицирани случаи. 

Повече за кампанията и за телемедицината като възможност за профилактика може да чуете от интервюто с д-р Симидчиев, което е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43