Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

ДПС и ГЕРБ ще носят споделена отговорност за министрите

| обновено на 17.06.24 в 16:31 | Интервю
Даниел Смилов
Снимка: БТА

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет. 

"Едва ли са необходими такива тежки преговори, защото от предишния парламент стана ясно, че те действат в симбиоза.", посочи политологът. По думите му днес има единствено нюанс, който сочи управление на споделената отговорност, което може да значи и коалиция.

За факта, че ПП-ДБ отказаха среща, Смилов посочи, че това беше логично, но от гледна точка на формална парламентарна куртоазия все пак можеха да се срещнат и още: "но те така или иначе са водили преговори и се познават, ПП-ДБ категорично ще са опозиция."

"Възраждане" също са предвидими и те няма да имат място в този кабинет. Водещи ще са ГЕРБ и ДПС и най-вероятно с помощта на ИТН.", посочи още доц. Даниел Смилов. Той каза: "Това ще е мнозинството в НС, към него може да се прибавят гласове от БСП, "Величие" и "Възраждане", които се очаква да са присъдружни на управлението."

По повод на "Величие" политологът посочи, че очаква да види как те ще се позиционират, но след изявленията на Николай Марков става ясно, че гласовете на тази партия няма да са решаващи за съставянето на правителство.

"Заявката на новото управление е за влизане в еврозоната и Шенген, където ще се очаква подкрепа и на ПП-ДБ, както и по отношение на помощта за Украйна.", смята политологът. Той ще следи насоките за развитието на фискалната политика на ГЕРБ, защото те силно критикуваха  Асен Василев, който беше финансов министър в кабинета на сглобката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20