Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи искат общински паркинг на Пещерско шосе

| обновено на 20.06.24 в 06:42

Близо сто жители на пловдивския район „Западен“ изязоха на протест срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“. Хората от квартала първоначално се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция и заявиха, че затрудненията с паркирането в района водят до непрекъснати разправии между съседи. Хората издигнаха плакати с надписи "Не на частните паркинги", "Искаме разширяване на Пещерско шосе", "Да на зелените площи" и др. 

"Тук сме, за да подкрепим нашия районен кмет в неговата борба срещу изграждането на този паркинг", каза един от жителите на квартала. Друг пък посочи: "Никой не желае да има пореден частен паркинг и хората да нямат къде да паркират. Естествено сме и за разширяването на Пещерско шосе. За съжаление се вижда как в последните години трафикът е ужасен в Пловдив". 

"Ние не сме съгласни с това общинската улица, защото този имот е с предназначение за разширение на Пещерско шосе, да бъде даден на частно лице и той да построи паркинг и да събира такси, при положение, че ние нямаме възможност да паркираме никъде в района", каза жена, която живее в близост. 

Хората, живеещи на улиците срещу болницата се оплакаха, че работещите в лечебното заведение паркират по техните улици и на паркингите в междублоковите пространства, а на тях им се налага да паркират на самите улици и полицията ги глобява. Други пък са недоволни, че тревната площ вече е премахната и теренът е заравнен и насипан с чакъл. Според тях, когато бъдещият паркинг се асфалтира, ще излъчва повече топлина, отколкото тревата. 

Протестиращите бяха категорични, че договорът за наем на терена не защитава интересите на гражданите. Те припомниха, че имотът е отдаден под наем срещу 2000 лева.

На протеста беше и кметът на "Западен" Тони Стойчева с децата си. Тя входира в Общинския съвет предложение договорът за наем на имота между общината и фирма „Булфарма“, собственик на лечебното заведение, да бъде прекратен. На въпрос как ще отговори на това, че от болницата искат да я съдят заради изявленията й в социалните мрежи по казуса тя отговори: 

"Аз нямам проблем с болницата "Пълмед". Аз имам проблем с община Пловдив и общинските съветници, които имат възможността да развалят този договор, и кметът Костадин Димитров респективно, така че сагата да приключи".  

На въпрос какво ще прави, ако от болницата дарят 20 дръвчета на протестиращите и къде ще бъдат засадени те, тя отговори, че няма как 20 фиданки, след като бъдат засадени, да имат същия ефект, като 30-40-годишен орех или големите липи, които вече съхнат заради това, че кореновата им система е подкопана. 

Припомняме, че преди десетина дни Стойчева спря премахването на голям орех от терена. Тогава тя поиска да бъде прекратен договорът на болницата с общината и входира такова предложение чрез кмета Костадин Димитров до Общинския съвет. 

Утре от Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив внасят актуално питане на сесията за това. 

След като се събраха протестиращите тръгнаха по Пещерско шосе към  входа на болницата, за да издигнат плакатите си там. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28