Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санират с европари сградата на Областната управа в Пловдив

82 % от енергията, която в момента потребява сградата на областната администарция в Пловдив, ще бъде спестена след нейното енергийно обновяване. То се осъществява по проект, финансиран от Европейския съюз на стойност над 1 милион и 24 хиляди лева. От тях повече от 850 000 лева са безвъзмездно европейско финансиране, а 170 000 са от националния бюджет.

Проектът стартира преди месец и ще се изпълнява две години, съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева. Предвидено е поставяне на нова дограма Атриум и монтиране на VRF (Ви Ер Еф) система за централна климатизация, с която сградата ще може да се отоплява и да се охлажда. 

На покрива ще бъде изградена собствена фотоволтаична инсталация с мощност 110 Кило Вата, както и литиево-йонна система за съхранение на енергията с капацитет от 30 Кило Ват часа. Тя ще акумулира енергия, която ще се използва през нощните часове. Това ще подобри енергийната сигурност на сградата, която ще има още един източник на енергия, коментира Нели Колева от фирмата – изпълнител на проекта. Тя допълни, че проектът предвижда подмяна и на осветлението – всички луминисцентни лампи ще бъдат подменени с високо ефективни LED осветителни тела. 

Ще бъде въведена и система за автоматизация и управление на енергията и мониторинг. Това означава, че след изпълнение на проекта ще се съхраняват база данни за количеството потребена енергия и часовете, в които тя се консумира. След анализ на данните може да се планира допълнително намаление на енергийните разходи, коментира Нели Колева от фирмата – изпълнител. 

Над 376 Мегаватчаса е в момента годишното потребление на енергия на сградата на областната администрация в Пловдив. Това е Клас В на енергопотребление, а след 30 юни 2026 г., когато ще приключи проектът, сградата вече ще е Клас А, обясниха от фирмата изпълнител. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53

Жълт код за жеги е в сила за половин България

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе. За територията на Южна България жълт код е обявен за областите..

публикувано на 07.07.24 в 07:43

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32