Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в 38-то НС, т.е. в ДПС текат процеси, в които са увлечени хора, които лъжат и самите себе си." Това заяви  бившият член на ръководството на ДПС и бивш негов говорител Гюнер Тахир.

 По думите му, станалото в партията през последните две седмици с ДПС, може да бъде определено като пирова победа, която той веднага след изборите е предрекъл, както за ДПС, увеличила с 11 своите мандати, така и за първата партия. 

Тахир подчерта, че процесите, които всички наблюдават, говорят за началото на  разграждането на ДПС и  нан модела "Доган".

"Ако говорим обаче само за Пеевски, видяхте за какъв кратък период  от време той успя да съсипе партията. Когато преди 6 месеца Доган го предложи за съпредседател заедно с Джевдет Чакъров, аз заявих, че това е бомба със закъснител и че той ще взриви партията ДПС отвътре, както и се получи."

Като причина за този факт Тахир посочи, че Делян Пеевски не знае как се ръководи партия, че това не е нито фирма, нито корпорация, защото не е провеждал заседания, а единственото такова проведено от него, е продължило само 14 минути.

"За съжаление обаче, Джевдет Чакъров се оказа много пасивен и само наблюдаваше какво прави Пеевски. И вместо Чакъров да се справи със ситуацията, той отиде да се оплаче на Доган и на 17 юни Доган се скара с Пеевски. А и факт е, че е нарушен Уставът на ДПС, в който е записано, че председателят на партията е и председател на парламентарната група, а Чакъров е останал редови депутат".  

Тахир заяви още, че през всичките  години на прехода медиите са съдействали за създаването на образа на Ахмед Доган като на визионер, политик и безпогрешен.

"Като човек, който е работил с него обаче и негов заместник в годините, мога да кажа, че всичко това бе голяма измама. Дори когато беше депутат, той не идваше в НС. Ахмед Дохан и Пеевски са от едно и също котило. И върху този образ се работи от 2001 година насам."

На въпрос защо не бе поискана от Доган обаче оставката на Йордан Цонев и на Искра Михайлова, Тахир уточни, че почетният председател на ДПС търси баланс във всичко и между шестимата изключени виждаме, че има двама турци, двама българи и двама помаци. "Вероятно Цонев и Михайлова са се изповядали предварително на Доган, но може и Цонев да е бил близкият му човек, допуснат до Пеевски, за да може да докладва какво става в партията. За Цонев, когото познавам, е важно да бъде член на една партия и в нейното ръководство на каквато и да е цена".  

Тахир обаче подчерта, че финансовите взаимоотношения между Пеевски и Доган  не като партийни фигури, а като физически лица, също не трябва да бъдат пренебрегвани. "Тези хора гледат на ДПС като на средство, чрез което да си защитят финансовите интереси, а не - интересите на избирателите".

Създаването на нова партия с електората на ДПС не трябва да бъде изключвано. "Който обаче и да спечели изборите вътре в партията, тя пак ще си остане същата - клиентелистка, корпоративна и няма да промени стила си на работа с хората". 

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08

Безпристрастният технически преглед спасява животи

30 дни да имат собствениците на автомобили, върнати при годишния технически преглед заради проблеми с газовете от ауспуха, за да отстранят повредата. Такава промяна в наредбата за прегледите се планира от транспортното министерство във връзка с увеличилия се брой коли, които не могат да покрият изискванията. До проблема се стигна, след като от..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Рая Назарян може и да падне от поста председател на НС

В очакване на политически новини и дата за поредните предстоящи парламентарни избори говорим "Точно днес" с политическия психолог проф. Антоанета Христова . "Най-важният въпрос сега е кога ще дойде критичният момент за промяна за голяма част от обществото, за тези, които не гласуваха досега и нямат намерение да гласуват. Нещата са толкова хаотични..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Фармацевти настояват да се въведе концепцията „Едно здраве“

Фармацевтите в цялата страна наблюдават увеличение на броя пациенти, които търсят помощ за здравословни проблеми, предизвикани от горещините, замърсения въздух при пожарите в страната и взривовете край Нови хан, както и ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и ковид. Това отчитат от Инициативният комитет на..

обновено на 07.08.24 в 09:46