Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дария Павлюк на финал на СП по кану-каяк

Дария Павлюк

Дария Павлюк осигури първи директен български финал на Световното първенство по кану каяк за младежи до 23 години, юноши и девойки, което се провежда в Пловдив. Тя спечели серията си на 500 м едноместно кану при девойките, с което си заслужи място в гонката за медалите без да минава през цедката на полуфиналите.

9 български лодки ще търсят място на финала през полуфиналите при юношите и девойките.

Мартин Нанчев завърши втори в серията си на 1000 м едноместно кану при юношите, но позицията имаше значение единствено за по-добър коридор в полуфиналите, тъй като в дисциплината нямаше директно класиране за финал. Българинът влиза в следващата фаза с трето време, като в гонката си беше изпреварен само от бразилеца Мартинес Нунес Бастос Дос Сантош. По-добро време от него даде и победителят в първа серия Ксибиа Зонк (Кит).

Микс двойката 500 м кану Радостина Ангелова и Каан Ахмедов завършиха четвърти в серията си и ще гребат на полуфиналите.

След 5-и места в гонките си на полуфинали отидоха Давид Кивел, Мартин Теодосиев, Павел Планимиров, Виктор Тодоров (500 м четворка кану), Никола Димов и Кристиян Георгиев (двойка каяк 500 м) и Светломир Иванов (500 м каяк).

На полуфиналите са още двойката каяк 500 м при юношите Бранимир Христов/Преслав Симеонов и Ерика Савова на 200 м кану при девойките, Давид Кивел/Мартин Теодосиев (500 м двойка кану),  Ерика Савова/Калоян Желев (500 м двойка каяк микс).

При младежите и девойките до 23 години имаме 6 полуфинала.

Преслав Симеонов и Бранимир Христов изпуснаха на косъм директно класиране за финала на 1000 м двуместен каяк при младежите.

Бронзовият медалист от Европейското до 23 години през миналия месец Теодор Асенов се класира за полуфиналите на 500 м едноместен каяк.

Преслав Георгиев е на полуфинал след трето място в серията си на 1000 м едноместно кану при младежите. В тази дисциплина няма директно класиране за финал.

Памела Иванова и Ванеса Димитрова са на полуфинал на 500 м двойка каяк при жените до 23 г. след четвърто място в серията.

На полуфинал на 200 м каяк са Йоана Бъчварова и микс двойката ни кану Ерика Савова и Калоян Желев. 

Във втория състезателен ден от Световното на гребния канал в Пловдив ще видим и спечелилата олимпийска квота за България за започващите след броени дни игри в Париж Йоана Георгиева. Веднага след като новата звезда на българския кану кану-каяк бе обявена за невинна от Спортния арбитражен съд в Лозана по обвиненията за нарушаване на антидопинговите правила и временното спиране на правата й бе отменено, Йоана бе заявена за участие и на Световното първенство до 23 г. в Пловдив. Тя ще се състезава на 500 м едноместен каяк – дисциплината, на която ще представя България и на Олимпийските игри в Париж. Стартът на Йоана Георгиева е в 11:53 часа. Тя е в първата от петте серии и ще се бори за класиране на полуфинал.

Общо 28 българи участват на Световното първенство – 10 при младежите до 23 години и 18 при юношите и девойките.

Близо 900 състезатели се борят за призовите места на Световното първенство за младежи до 23 г., юноши и девойки на гребната база в Пловдив.

Българско участие – 18.07.2024

С1 200 м. – Кану девойки – Радостина Ангелова – 9:05

С1 200 м. – Кану девойки до 23 г. – Анна Иванова – 9:20

К1 1000 м. – Каяк юноши – Светломир Иванов – 10:38

К1 500 м. – Каяк девойки – Милена Милчова – 11:29

С1 500 м. – Кану юноши – Мартин Нанчев – 12:23

С1 500 м. – Кану младежи – Преслав Георгиев – 12:53

С1 500 м . – Кану девойки – Дария Павлюк – 13:11

С2 500 м. – Кану юноши – Давид Кивел, Мартин Теодосиев – полуфинал – 15:48

К2 1000 м. – Каяк младежи – Преслав Симеонов, Бранимир Христов – полуфинал – 16:59

К2 500 м. – МИКС – Ерика Савова, Калоян Желев – полуфинал – 17:23

С4 500 м. – Кану юноши – Давид Кивел, Мартин Теодосиев, Павел Планимиров, Виктор Тодоров – полуфинал – 17:47.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дербито ЦСКА - "Ботев" пряко по Радио Пловдив

ЦСКА приема "Ботев" (Пловдив) на стадион „Локомотив“ в София в дебюта на новия старши треньор Александър Томаш. 45-годишният специалист бе обявен за нов наставник в сряда вечерта, след като по-рано пристигна на клубната база в Панчарево. Той идва при „армейците“ от "Спартак" (Варна), който започна силно новия сезон след завръщането си в елита за сметка..

публикувано на 30.08.24 в 16:51
Мартин Папанов

Обиколката на България завърши със скандал

Италианецът Матео Малучели от японския отбор "Джей Си Ел Укьо" е шампион в 71-вото издание на Колоездачната обиколка на България.  Надпреварата завърши със скандал и над два часа разглеждане на контестации от страна на съдиите заради победата на българина Мартин Папанов от отбора на "Цар Симеон" в последния пети етап - 123 километра от Сливен до..

публикувано на 30.08.24 в 12:49

БФС премести "Вечното дерби" на 19-и октомври

Дербито "Левски" - ЦСКА от осмия кръг на шампионата ще се играе на Националния стадион "Васил Левски" с публика на двата отбора. За целта от футболната централа размениха VIII и XII кръг от програмата на Първа лига. Това обяви Валери Апостолов от Апелативната комисия към Българския футболен съюз. Окончателното решение на БФС е дербито да се състои а..

публикувано на 29.08.24 в 15:36
Александър Томаш

Александър Томаш пое официално ЦСКА

Александър Томаш се завърна в редиците на “армейците”, а негови помощници ще бъдат Косьо Мирчев и Христо Колев. Треньор на вратарите в щаба на Томаш е Тодор Кючуков. Илиян Митрев остава кондиционен треньор на тима. Това съобщиха официално от ЦСКА. "Желаем им успех и победа още в петък.  Предвид кратките срокове за подготовка преди мача, представянето..

публикувано на 29.08.24 в 10:16

"Марица" спечели областния финал за Купата

"Марица" спечели областния финал в турнира за Купата на България и стана представител на област Пловдив в надпреварата. “Жълто-сините” надиграха с 2:1 "Металик" в Сопот. За маричани успехът бе седми поред от началото на сезона. Теодор Фърков пропусна този двубой поради здравословни причини. "Марица" бе по-активният тим на терена и атакуваше често, но..

публикувано на 29.08.24 в 09:41