Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците отхвърлиха предложението да не се строи частен паркинг пред "Пълмед"

Общинският съвет отхвърли предложението на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“. Само 11 общински съветници от ПП-ДБ и БСП гласуваха „за“, „против“ бяха 10, а 20 общински съветници се въздържаха. 

До внасянето на предложението се стигна, след като жители на „Западен“протестираха няколко пъти срещу изграждането на частен паркниг върху част от имот, който е публична общинска собственост и се намира на булевард „Пещерско шосе“, което предстои да бъде разширено. Днес част от протестиращите присъстваха на сесията на местния парламент, подготвена е подписка и останаха видимо недоволни от взетото решение. 

От трибуната районният кмет Стойчева заяви, че като юрист смята, че общината не може да бъде осъдена от наемателя, ако се прекрати договора. Тя предложи съветниците да гласуват прекратяването на договора да стане с едномесечно предизвестие, каквато възможност е предвидена в него. 

Преди гласуването тя се обърна към съветниците с думите:„ Гласувате за гражданите или за обслужване на корпоративни интереси“. Пред общинските съветници се изказа и Елица Чакмакова от местната гражданска инициатива и протестиращите, която очерта проблема с паркирането в района и исканията им. 

В същото време стана ясно, че и от УМБАЛ „Пълмед“ също са внесли подписка от 3000 души за запазването на паркинга. 

Общинският съветник от БСП Костадин Палазов се солидаризира с искането на районния кмет и гражданите и предложи като временно решение паркингът да бъде и за живеещите в квартала. Слави Георгиев от ГЕРБ посочи, че ОбС няма правомощия да възлага на кмета да разваля договор и ако кметът желае без санкция на местния парламент може да го прекрати. Според него в тази връзка е добре да се чуе мнението на градоначалника по общественозначимия казус. 

Веселка Христамян от ПП-ДБ поиска повече яснота за разширяването на Пещерско шосе и отговор от общината кога ще се случи то. 

Според зам.-кметът Тодор Пашов разширяването не може да стане преди да се реконструира бул. "Свобода", а това изисква редица процедури. По думите му най-рано след две години може да започне процедура за разширяване на този участък и то при осигурени средства. 

Георги Колев от „Съединени за Пловдив“ заяви, че разбира нуждите на хората в района, но от юридическа гледна точка е нелогично „да се принуждава общината да действа като фирма за бързи кредити“. 

Борислав Инчев от „Браво Пловдив“ изказа притеснения, че няма яснота какво ще се случи с терена, ако се прекрати договора и с какви средства ще се довърши. Според него действията за прекратяване на договора са закъснели поради напредналият етап на изграждане на паркинга. 

Припомняме, че договорът е от 6 ноември 2023 и есключен между Община Пловдив, от една страна като наемодател, и „Булфарма“ ООД, от друга страна като наемател. Според юристите на Общината, ако се прекрати договораза Община Пловдив може да последват съдебни санкции, а и към момента няма основания за разваляне на договора, защото в общината няма входирани жалби от трети лица срещу проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Въздушната линейка спаси мъж от Панагюрище с дисекция на аортата

Медицинският хеликоптер транспортира пациент с дисекация на гръдна аорта от Панагюрище до София в късния следобед на 30 август. Спасителната акция е продължила един час.  В УМБАЛ „Св. Екатерина“ 54- годишният мъж е посрещнат от реанимационен екип и поет за спешно лечение в Клиниката по кардиохирургия на лечебното заведение.  Дисекация на аортата е..

публикувано на 31.08.24 в 07:37

Новата детска градина „Каменица“ отваря врати с осем месеца закъснение

ДГ „Каменица“ ще заработи през септември стана ясно след като днес кметът Костадин Димитров и родители инспектираха сградата.  От община Пловдив уверяват, че всички проблеми в новата детската градина са отстранени и детското заведение е готово да посрещне новите си възпитаници.  "Течовете и мухълът в сграда са отстранени за сметка на строителя, тъй..

публикувано на 30.08.24 в 15:31

Тежка катастрофа затвори Подбалканския път между Анево и Иганово

67-годишен шофьор е починал при катастрофа, заради която е затворен  Подбалканският път  в участъка между селата Анево и Иганово.  Трафикът се насочва по обходен маршрут - леките автомобили мнават по черен път  от разклона за село Московец, а тежкотоварните се отбиват встрани и изчакват. Сигналът за тежкото пътно произшествие е получен..

публикувано на 30.08.24 в 11:42

Утре определят състава на 16 и 17 РИК за изборите на 27.10.

Областният управител на Пловдив Христина Янчева свиква утре консултации за състава на двете Районни избирателни комисии за Пловдив-град и Пловдив-област за изборите на 27 октомври.  Покана за участие е изпратена до ръководствата на всички парламентарно представени партии и коалиции в 50-то Народно събрание. Консултациите ще са в сградата на..

публикувано на 30.08.24 в 11:08

Кампания „Алкохолът е лош шофьор“ на пътна полиция и пивоварна в Пловдив

Пътните полицаи в Пловдив започват специализирана акция, за да информират водачите за последиците от шофирането в нетрезво състояние и формирането на отговорно отношение към всички  участници в движението по пътищата.  Акцията е в партньорство с организаторите на тазгодишното издание на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“,..

публикувано на 30.08.24 в 09:55