Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола.

На площад „Васил Левски“ д-р Кабаиванов посрещна участниците в 30-ия Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. Маршрутите през Централен Балкан изминаха деца, ученици, студенти и работещи от Плевен, Карлово, Пловдив, София, Варна, Шумен, Тетевен и др. – общо 250 участници на възраст от 3 до 85 години. Д-р Галя Цветкова – ръководител на осемте лъча по маршрута Плевен-Карлово, връчи на кмета знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Апостола.

С военен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.

Тържествено слово произнесе заместник-кметът на Карлово – Антон Минев. „…Велики идеи ни остави Апостола на свободата, защото е знаел ясно каква трябва да бъде целта ни тогава, в далечния и не толкова далечен 19 век, а именно: „Да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили.“ Нима днес не е така?.. Този век е век на свободата, на безсмъртието и на равноправието между хората. Няма никакво съмнение за Левски, че целта на националноосвободителните борби е на мястото на една деспотична и тиранична система тук, на Балканите, да се установи чиста и свята република. Честит празник, карловци и гости на града! Честит празник, България!“, каза Антон Минев.

В Национален музей „Васил Левски“ обявиха наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Д-р Георги Тренчев – председател на комитет „В. Левски“ в Разлог, бе удостоен с наградата на Фондация „Васил Левски“, а с тази на местния комитет „Васил Левски“ – 61-ва Стрямска механизирана бригада, наследник на 28-ми пехотен Стремски полк.

В 20:20 ч. от Национален музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще бъде тържественият митинг-заря от 21:00 ч. на площад „Васил Левски“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

24 часовият ни ритъм ни определя като южняци с балансиран режим

Много спим, малко работим, така на пръв поглед изглежда изводът от изследването "Бюджет н авремето", който НСИ оповести.  Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и..

публикувано на 05.09.24 в 10:50

Скептични сме за резултата от конкурсите за школски директори

Десетина дни преди началото на новата учебна година текат конкурси за директори на училища в цялата страна. Една трета от кандидатите не са успели да минат първия етап - писмената част. "Това, че 1/3 не са издържали нямаше да е трагедия, ако имаше море от желаещи да станат директори. За съжаление не е така, намаляват и желаещите мъже (те са едва 10..

публикувано на 05.09.24 в 10:34

Целта е за 15 септември да отпушим трафика в Пловдив

Във вторник, 10 септември в Община Пловдив ще се проведе разширена координационна среща за предстоящите затваряния на възлови кръстовища в града, заради работата по Водния цикъл.   Това съобщи за програма "Точно днес"  заместник-кметът Тошо Пашов и  подчерта, че от страна на администрацията се прави всичко възможно по-бързо да бъдат завършени..

публикувано на 04.09.24 в 13:03
Стоил Цицелков

Институциите не трябва да решават партийни проблеми

ЦИК създаде прецедент с казуса по приемане на документите на двете фракции на ДПС, който може да се повтори и с други партии. Тази теза изказа Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК и изборен експерт от Сдружение за честни избори ОЧИ в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „Това, което наблюдавахме на живо по..

публикувано на 04.09.24 в 10:55