Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

| обновено на 25.07.24 в 14:40

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков.

Общо 33 милиона лева отпусна образователното министерство на Пловдив за реализиране на проекти, свързани с образователната инфраструктура. Средствата няма да са достатъчни, но общината ще търси съфинансиране, но не чрез заеми.

Първо ще бъде пусната обществената поръчка за новата сграда на Математическата гимназия в града, като това се очаква да стане до началото на следващата седмица. Средствата от МОН са в размер на 7 милиона и 500 хиляди лева.Очаква се първият етап от реализацията на проекта да започне още тази година.

 След това ще се обявят процедурите за новите корпуси на СУ „Патриарх Евтимия“ и на ОУ „Княз Александър Първи“, които също получават по 7 милиона и 500 хиляди лева.

Поръчката за новата детска ясла в район „Южен“ вече е пусната. Очаква се през септември да се обяви и обществената поръчка за новата новата детска ясла в квартал „Тракия“. Проектите и за двете детски заведения също са одобрени за финансиране от МОН, като за всяко едно от тях се отпуснаха малко над 4 милиона 499 хиляди лева.

Заместник-кметът подчерта, че в район „Западен“ има остра нужда от още едно начално училище, детска градина и ясла.

„Там има готов проект за детска градина и най-вероятно ще търсим европейско или държавно финансиране, за да можем да започнем да го реализираме и да решим този проблем“, каза Владимир Темелков.

Изграждането на нова детска градина в „Западен“ ще реши проблемите с некласираните деца, които почти винаги варират между 20 и 30 и се налага те да бъдат разпределяни в други райони. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жител на Стамболийски завари колата си със забита кирка

Кола осъмна със забита кирка, случаят е от Стамболийски. Собственикът заварил тази сутрин возилото си „Форд фокус“ със забития инструмент в предния капак.  „Давам 5000 лв награда, който ми каже кой е извършителят!!!“, написа собственикът на колата в социалните мрежи.  Не е ясно каква е причината за вандалския акт.  Потребители коментират, че..

публикувано на 07.09.24 в 12:53

РИК - Смолян с член на ДПС, предложен от Дж. Чакъров, но не и от Пеевски

В състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян участва представител на ДПС, който бе предложен от упълномощени от Джевдет Чакъров членове на партията.  Съгласно публикувано решение на Централната избирателна комисия е назначен съставът на РИК – Смолян и в него не присъства предложеното име от представител, упълномощен от Делян Пеевски...

публикувано на 07.09.24 в 10:40

Регистрираха слаб земен трус край Девин

Слабо земетресение е регистрирано в района на Девин тази сутрин.  От Националния институт по геофизика, геодезия и география уточняват, че трусът с магнитуд от 2,9 по Рихтер е регистриран в 9.11 ч., на около 5,4 км югозападно от Девин, на 58 км от Пловдив и на 138 км от София.  Дълбочината му е 12 км. Няма данни за материални щети.

публикувано на 07.09.24 в 09:53

Полиция следи трафика заради кулинарния фест в Житница

Полицейски екипи ще осигуряват безопасността на движението в участъка между селата Калояново и Старо Железаре днес. Организацията се предприема заради очаквания интензивен трафик към село Житница, където от 9 ч. до 21 ч. се провежда събор с кулинарно шоу и музикално-танцова програма.  По време на събитието униформените ще следят и да няма..

публикувано на 07.09.24 в 08:18

Търсят новата "Царица на лютеницата" в Куртово Конаре

16-тото издание на тридневния кулинарен Куртово Конаре фест продължава и днес.  Японски студенти от гастрономическия университет в Киото ще се запознаят с тънкостите в приготвянето на българската лютеница.  Като част от атракциите днес ще бъде сварена прочутата доматена супа, а всеки от гостите може да опита приготвената на място лютеница,..

публикувано на 07.09.24 в 08:12