Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАК обяви първата си стипендиантска програма


Християн Даскалов от Европейски цифров информационен хъб "Тракия"разясни на слушателите на Радио Пловдив подробностите по обявената от Българската асоциация по киберсигурност стипендиантска програма.
Стипендиантската програма на Българската асоциация по киберсигурност /БАК/ осигурява пет едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско е-образование в света, Coursera.
Петима отличени ще получат достъп до над 7000 курса и специализации от над 300 водещи университета и корпорации като Stanford, Yale, Berkeley, Google, AWS, Microsoft и др., достъпни през глобалната платформа Coursera.
На всеки от избраните ще бъдат определени персонални ментори, които ще подготвят за тях индивидуализирани обучителни пътеки с курсове в сферата на киберсигурността, които да следват в период от 12 месеца. След края на програмата на успешно преминалите я ще бъдат предложени стажове, заетост и съвместни проекти с организациите – членове и партньори на БАК.
В партньорство с едноименната фондация, един от стипендиантите ще получи специална награда на името на доц. Алексей Петров, която осигурява едногодишен достъп до всички обучителни курсове на академията „Cyber 360″. Кибер-академията, която е с дългогодишен опит в обучението на етични хакери и ИТ специалисти за публичния и частния сектор, е сред партньорите на БАК при реализацията на пилотната образователна инициатива.
За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват млади хора между 16 и 29 г. с интереси в сферата на киберсигурността, без ограничения за тяхното местоживеене, академичен профил или професионален опит.
Със своите концепции кандидатите ще спомогнат за успешната реализация на най-важния проект на Българската асоциация по киберсигурност – „Cyber4AllSTAR“, познат още като ЕЦИХ „Тракия“.
Чрез проекта „Cyber4AllSTAR“, финансиран по програма „Дигитална Европа“ на Европейската комисия и националната „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна специализация“, Българската асоциация по киберсигурност, съвместно с експерти от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, Съюза за стопанска инициатива, ЦИХ „Тракия“ и Община Пловдив, предоставят безвъзмездни услуги за бизнеса в сферата на киберсигурността – от обучения, през оценки на риска и уязвимостите, до тестове за проникване в софтуерни системи и компютърни мрежи.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Атанас Грозданов за чудния свят на дивата природа

Утре, 4 октомври 2024 г. от 18:30 ч. в Регионален природонаучен музей- Пловдив Атанас Грозданов ще ни потопи в света на дивата природа през погледа на неговия обектив.  "Wild at heart – Plovdiv" /"Диви по сърце - Пловдив"/ е авторската му изложба, която представя, а в рамките на месец /до 4 ноември/ пловдивчани и гости на града ще имат възможност да я..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Изложба с мисия помага на бездомни животни

Художничката и писател Марина Иванова организира изложбата на 4-и октомври, от 19 часа, в зала “Компас“, етаж 2, в сградата на на ул. Капитан Райчо“ 56, в Пловдив. Тя ще бъде в подкрепа на сдружение "Помогни и спаси живот".  „ От дълго време търся начин да допринеса , със своето творчество , за добра кауза. Щастлива съм, че я..

обновено на 02.10.24 в 16:23

Пловдив със своя алея на българската шевица

В пловдивския Парк "Лаута" беше открита Алея на българската шевица. Идеята за това е на   Бояна Илиева и Радина Росенова - майка и дъщеря,  отомки на Гаврил Груев Хлътев – Георги Бенковски.  Радина Росенова и Бояна Илиева се завръщат в България след повече от 20 години, и вече 5 години, заедно развиват дейност посветена на разчитането и..

публикувано на 02.10.24 в 12:51

Приключи седмицата, посветена на глухите хора

Изминалата седмица беше посветена на глухите хора. Традиционно, международен ден на глухите се отбелязва в последната неделя на месец септември.  Денят се чества от 1951г. когато на 19 септември в Рим, Италия, е създадена Световната федерация на глухите.  „Основната тема на тази година беше посветена на правата на жестоките езици и..

обновено на 30.09.24 в 14:15

Отново "Щастливи за ръка" тази събота в Пловдив

С идеята, че хората са истински шампиони с воля, независимо от техните умения и възможности, за осма поредна година Пловдив е домакин на фестивала "Щастливи за ръка”, посветен на преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания. Тази събота от 10:00 до 17:00 часа на спортните площадки на Младежки център празникът на спорта и изкуството ще..

публикувано на 30.09.24 в 10:00