Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и депутат от ПП-ДБ Стою Стоев.

Той подчерта, че решението за реакцията на ПП-ДБ обаче ще бъде взето от колективните органи.

"Сега звучат красиви фрази, но зависи какви са намеренията отдолу. Не може под претекст, че държавата е в криза и трябва да се състави Правителство и да се намери мнозинство, да се състави безпринципно правителство. Трябва да се намерят сили и мнозинство да се върви в правилна посока с нужните реформи и изменение на ключови закони, за да възстановим чувството за спрведливост у хората".

По думите на Стоев, ако има справедливост в държавата, дълбоките проблеми, които сега не се виждат, могат да бъдат разрешени. В този Парламент обаче това е невъзможно.

"С голям скептицизъм тръгваме към третия мандат, но тази вечер ще съобщим нашето колективно решение".

Промените в Конституцията не са  успешни, защото създават опасни прецеденти, подчерта Стоев. "Конституционният съд ни казва, че обикновено НС почти не може да прави реални промени в Конституцията. Като изключим съдебната власт, дори промяната в чл. 23, че науката, образованието и културата са национални ценности, дори това КС смята за противоконституционно. До такава степен решението на КС отменя  почти всички разпоредби, които променихме, че дори и тези, които излизат от глава "Съдебна власт".

 Всичко това е лишено от мотивация, като не се обяснява защо противоречи на това, как се изменя Конституция на НС, а се излагат политически мотиви, подчерта Стоев. 

"Проблемът е, че в мотивите има интересни моменти и един от тях е, че за да се запази върховенството на правото, над него едва ли не трябва да е Господ, това реално ни казва решението".

По думите на Стоев, единствената различна мотивация в постановеното от КС в двете части - за съдебната реформа и за работата на Служебното правителство и на НС, които са останали в сила, е политическа. "Постановено е решение, което се мотивира от предишно решение, в което се казва, че когато главен прокурор не контролира КС, не става за главен прокурор. Това е опасен прецедент!"

Стоев посочи още, че обявеният от КС за противоконституционен механизъм за разследването на главния прокурор в голямото решение за конституционните промени, е в противоречие с друго решение на КС от същия ден - КС е оставил на законово ниво механизма за разследване на главния прокурор с единодушие от 12 гласа. "Вижда се, че съдебната реформа може да се случва на законодателно ниво и това е положителният изход от ситуацията - да се борим максимално това, което може да се постигне на законодателно ниво в съдебната реформа, да го имплементираме."

По думите на Стоев, оценката за промените в Конституцията трябва да бъдат давани безпристрастно, а не от експерти, които са преминали през една или друга партия и имат зависимости.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20