Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Даниела Пастармаджиева.

"Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до промените в Конституцията. Трудно е да се направи прогноза какъв ще бъде изборът, защото зависи от различните въпроси, които ще постави пред кандидатите", коментира тя.

По думите й, разговорите между президента и политическите партии не изглеждаха много конструктивни. 

"Според промените в Конституцията имаме непрекъснат парламентарен контрол и във всеки момент народните представители могат да поискат от премиера или министрите да отговарят на въпроси. Те вероятно се пазят от това да не бъде партиизиран кабинетът", обясни политологът.

Политическият инженеринг е част от духа на времето, в което живеем. Разговорите за смяна на Рая Назарян от поста председател на НС са също част от тях. Искаме да решим проблеми, които са съдържателни, с промяна в структурата, каза доц. Пастармаджиева.

На теория консултациите при президента не са излишни, но политиците не успяха през последните години да придадат необходимия смисъл на процедурите. Това за пореден път показва нивото и подхода им към управлението на страната, смята политологът.

Тя даде пример с искането на ПП-ДБ за смяната на вътрешния министър Калин Стоянов. "Те сигурно имат свои основания, но обществото остава с впечатлението, че какъв ще бъде резултатът от изборите зависи в неприемливо висока степен от вътрешния министър". 

Важен е съставът на бъдещото 51-во НС. В БСП текат процеси на обединение, в ДПС още не знаем какво ще се случи, но трусовете ще имат негативен ефект.

"Величие" са интересни, но разпадът и при тях може да доведе до приключването на партията. Но пък те в социалните мрежи, особено към Ивелин Михайлов, имат голям интерес и може да запазят някаква позиция. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с доц. Даниела Пастармаджиева е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е човекът,..

публикувано на 09.09.24 в 10:05