Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак..

Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите във фондовете и експозициите на Исторически музей-Батак. 

„Музеите са съкровищниците на нацията и всяко дарение е важно за музея. Когато се определи дарителска кампания обаче с точно определенни параметри, хората се замислят и даряват не само това, което изисква кампанията, но и други интересни вещи“. Това заяви директорът на Историческия музея в Батак Теодора Пейчинова по повод обявената дарителска кампания и конкурс „Мой град – история и настояще“.

По думите й, музеят в Батак има интересни инициативи през последните години.

 „Доста хора си спомнят това време, когато са били още деца и са даряват много снимки. Те все още не са обработени, но дейностите на музеите са основно да издирват, научно да изследват, да съхраняват по специални изисквания и едва тогава да представят във витрините на музеите паметта на нацията“.

Пейчинова бе категорична, че много хора не знаят каква е същинската работа на работещите в музеите. Старите снимки дават интересни сведения за живота на хората преди години. Сред предоставените снимки са  свидетелства за строителството  на обществени сгради, на канализацията, стари учебници, баташки песни написани от местни хора  и т.н..

„Тези кампании са изключително интересни, защото насочват вниманието на хората към определени предмети, които могат да бъдат културни ценности, но подсещат и за други, които могат да бъдат дарявани“.

Хората, които даряват са различни, някои са местни жители, други изпитват носталгия и се обаждат в Музея. Не са малко обаче и хората, които са си закупили наскоро стари къщи в Батак и при разчистване намират интересни стари вещи, които решават да дарят на музея.

По думите на Пейчинова, Историческият тмузей в Батак е един от най-посещаваните в страната, като той отчита годишно от около 50-60 хиляди туристи.

На 2 септември ще бъде даден официално стартът на тържествените празнични чествания, посветени на 60-та годишнина от обявяването на Батак за град.

Организаторите са подготвили богата и разнообразна програма с изложби, конкурси и други интересни инициативи, които ще продължат през целия месец септември.

Интервю – звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52