Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" в ритъма на 14 август

Снимка: VectorStock

Сряда сутрин - на вратата ни чука четиринайстия ден на август, а програма „Точно днес“ започва с анализи и коментари на темите на деня, които следим в развитие.

Нелеп инцидент с прострелян полицаи в Пловдив доведе до оставката на шефа на Областната дирекция на МВР и още трима началници. На този фон полицаи излязоха на протест срещу смяната на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. За инцидента, професионалните взаимоотношения и доколко системата на МВР може да се опази от политиката ще е разговорът с Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи.

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисаря на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията. Темата коментираме с Левена Лазарова от Фондация „Будителките“ и коалиция „Заедно срещу насилието“.

За преговорите за съставяне на служебен кабинет, поредните парламентарни избори и политическата криза говорим с политолога проф. Александър Маринов.

Водим ви и на разходка до Перперикон. Проф. Николай Овчаров разказва за последната намерена находка - коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв. Според него това е доказателство за наличието на български герб през 14. век.

Лятното време ни напомня за гостуването на Елена Диварова в рубриката „Добро утро, ден“.Тя е член на Управителния съвет на Дружеството на Пловдивските писатели и е секретар на читалище „Възраждане“. Разговорът е за първия й урок по поезия и какво е общото между думите лицемер и актьор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" - за минало и бъдеще

За миналото като огледало - как пазим историята ни, за студентите и тяхна благотворителна идея - теми в предаването "Точно днес"  на 22 октомври. Ще разкажем за участието на Регионалния археологически музей Пловдив  в изложбата „Древна Тракия и Античният свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“ в музея „Джон Пол Гети“ в Лос Анджелис: наш..

публикувано на 21.10.24 в 15:39

Всички чакат края на новата седмица "Ден след ден"

Седмицата, която започва ще приключи със седмите поред избори у нас в неделя. Тя ще бъде дълга, а залаганията ще продължат най- вероятно и след нощта на вота заради прогнозите, че правителство трудно ще се сформира. Дотогова текат обучения на СИК-овете, за да им бъдат изборните протоколи по- ясни и с по- малко грешки, акциите на МВР за..

публикувано на 21.10.24 в 14:36

Археология и четене за деца днес във "Вход свободен"

В предаването днес даваме зелена светлина на доброто настроение, усмивките и не на последно място на интересните събития в Пловдив и областта.  Като начало заедно с Вера Вулджева четем на децата с озарени сърца :) в село Марково, Община Родопи. На 26 октомври /събота/ в Читалище "Алеко Константинов - 1907" ще се състои събитието "НА ГОСТИ В БИБЛИОТЕКАТА..

публикувано на 21.10.24 в 09:30

„Точно днес“ с най-важните теми за седмицата

Първото утро на новата седмица посрещаме с важните теми за Пловдив, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Точно седем дни ни делят до извънредните парламентарни избори на 27 октомври – време не само за размисъл, но и за сериозна подготовка. Ще проверим как върви тя с разговори с председателите на двете районни избирателни комисии в..

обновено на 20.10.24 в 17:56
Пловдив

Клуб "Неделя" за хората и митовете

Днес в предаването ще ви срещнем с българския лондончанин - писателя Ангел Хаджипопгеоргиев, който ще представи новия си роман "Божествена трагедия". Говорим за митовете като литературна основа, тяхното волно преформатиране и боговете като начало или продукт на употреба. Във втората част ще ви срещнем с бележития пловдивчанин от Лонг Бийч Наско Вълев-..

публикувано на 20.10.24 в 12:50