Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

| обновено на 14.08.24 в 16:25

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около въвеждането на наредбата.
 

Заместник областният управител Атанас Ташков посочи, че въвеждането на новия модел е трудна задача за общините в цялата страна, защото промените в законодателството е свързано с въвеждането на редица непопулярни мерки.

Кметовете обясниха, че експертни екипи от няколко месеца работят по новата наредба и правят анализи. При всичките разиграни варианти най-тежкият удар ще е върху гражданите, а „такса смет“ ще се увеличи между 3 до 5 пъти, което ще я направи непосилна.

Според кметовете единствено доволни от това ще са големите предприятия, за които таксата ще падне, защото се формира на нова база.

Участниците в дискусията бяха единодушни, че липсва ясна методика, указания и препоръки от отговорните институции за част от фазите на процеса, а държавата е прехвърлила върху общините тежестта на реформата. В същото време рециклиращите компании не са пряко ангажирани с нея.

Затова кметовете от област Пловдив предлагат прилагането на наредбата да бъде отложено или направо да бъде отменена с решение на Министерски съвет, а работна група с представители на правителството и Националното сдружение на общините да изработи ясна методика, указания и етапи на преминаването към новия подход за изчисляване на такса битови отпадъци. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оператор се отказа да съди община Пазарджик за 3,3 млн. лв

Община Пазарджик подписа извънсъдебно споразумение с фирмата „Томов Трейд“, която е част от консорциума от три дружества, които са оператори на сепариращата инсталация. Исковете за неустойка от почти 3.3 млн. лева, от които фирмата се отказва, представляват 57% от общия размер на претендираната от консорциума неустойка от 5.8 млн. Лева.   С това..

публикувано на 25.10.24 в 15:51

400 работници излизат на борсата, "Монди" затваря от Нова година

Заводът за хартия „Монди“ в Стамболийски затваря врати. Това ще засегне около 400 работници, които ще отидат в бюрата по труда от Нова година. Пожар избухна в завода за хартия в Стамболийски "Плановете на ръководството са от Нова година заводът окончателно да затвори. Причината са щетите от пожара преди месец и загубените мощности", каза..

публикувано на 25.10.24 в 14:54

Катастрофа с ранени образува тапа на източния обход на Пловдив

Катастрофа затруднява движението по източния обходен път на Пловдив. Сигналът е получен към 13.50 ч., а по предварителни данни са се блъснали две коли и камион в участъка между пътен възел Войводиново и разклон за село Калековец.  Двама души са откарани в болница за прегледи. На място са екипи на полицията и пожарната.  До..

публикувано на 25.10.24 в 14:48

Рестартирана е поръчката за ремонта на Голямоконарско шосе

Община Пловдив поднови спираната на два пъти  през лятото обществена поръчка за втория етап на ремонта на Голямоконарско шосе. Максималната цена на реконструкцията и разширението, както и изграждането на локално платно до отбивката за село Царацово е 18 750 000 лв.  Дължината на пътния участък, който подлежи на ремонт е 900 метра. Максималният срок..

публикувано на 25.10.24 в 13:39

Пловдивски адвокати протестираха срещу избора на главен прокурор

Над 50 адвокати от колегията в Пловдив излязоха на протест пред Съдебната палата в града в знак на несъгласие Висшият съдебен съвет, чийто мандат е изтекъл, да избира следващия главен прокурор. Те не са съгласни и с процедурата за избор на председател на Върховния административен съд.  Пловдивската адвокатска колегия бе първата в страната, която излезе..

публикувано на 25.10.24 в 13:33