Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С посоките на лятото - "Точно днес"

След жегите поехме глътка свежест - кратък дъжд. Лятото отново е във власт, но леко по-дискретно и отново жегата ни предстои с очакване, мечти и пътешествия. 

На родна територия отново сме на стартовата линия за съставяне на  кабинет - политиците са лаконични, перспективите - неясни, очакванията - неизменни, за да успее да заработи изборният механизъм с по-добър коефициент на полезно действие и след седмите поредни избора страната да има редовен действащ кабинет.

Какво казаха политиците след отказа на президента Румен Радев да приеме предложения от Горица Кожарева кабинет, какви  промени очакват хората и в какви рамки ги обговарят партиите, за да престане парламентарният живот на страната да бъде арена за злополучни политически противоборства – коментар на политолога Теодора Йовчева.

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие откритият и в Европа вирус Оропуче – темата ще коментираме с проф. Радостина Александрова от БАН.

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новият пътепис на писателката и пътешественик Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. За уроците от срещите и мъдростта на хората от Перу и Аржентина през Албания и Йордания до Япония и Нова Зеландия в 100-те кратки истории – събеседник – Петя Кокудева.

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен представя на сцената на Лятно кино „Орфей“ “Осъдени души“. В главната роля на отец Ередия зрителите ще видят Николай Илиев, който се завръща на театралната сцена с произведението на Димитър Димов след 10 години. Той ще си партнира с Елена Петрова – Фани Хорн, а в ролята на французина Жак Мюрие влиза Любомир Ковачев.

Това е второто заглавие, с което Шуменският театър гостува това лято на Пловдивска сцена. Драматизацията е на Бойко Иилев, който за втори път поставя „Осъдени души, след  като първия път пиесата е играна 5 сезона в Народния театър Иван Вазов. Преди спектакъла на сцената на Лятно кино "Орфей"  -  интервю с актрисата Елена Петрова.

Освен за книги и театър "Точно днес" ще ви поканим и наизложб Директорйт на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив Светлозар Чавдаров ще представи самостоятелната си експозиция "Море"  в Картинна галерия "Даново училище" в Перущица. Интервюто с художника е на Живка Танчева.

А в "Добро утро, Ден" ще си припомним част от разказа на директора на Първия в страната частен мюзикхолен театър Николай Серафимов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четвъртък следобед с „Вход свободен“

С Елеонора Аврамова говорим за събитието „Свещени води: Божествената женска сила“, тази събота, в Пловдив. Очаквайте след 14 часа. Говорим и с режисьора Николай Василев за филма „Ваклуш“, който ще се прожектира безплатно за пловдивчани и гостите на града, в неделя от 18 часа, в Lucky Дом на киното. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и..

обновено на 12.09.24 в 09:45

"Точно днес" от археологията до шофьорските курсове

Утрото с Радио Пловдив на 12 септември започва с актуалните теми и събития. Нови правила за шофьорските изпити влизат от декември, след като бяха обнародвани в Държавен вестник. С тях се слага край на безкрайното явяване на изпит за придобиване на правоспособност. До 4 пъти се ограничават опитите за взимане на шофьорска книжка в рамките на..

публикувано на 11.09.24 в 17:00

Различен следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването минутки след 13:30 наш гост ще бъде Елисавета Котова - председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Поводът да я поканим е,  20-ти юбилеен летен  лагер в гр. Априлци, който асоциацията обедини както децата с диабет, така и техните  родители. Акцент тази година бе темата  "Подсладителите и последните научни..

публикувано на 11.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 септември

В сряда сутрин - броени, дни преди началото на новата учебна година, говорим по актуални теми и следим събитията  с днешна дата. - 5 въпроса свързани с проблемите в образованието, на които Асоциация Родители търси отговор от институциите. Говорим с Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията. - И още за телефоните и забраната им в училище и..

публикувано на 10.09.24 в 14:28

Магичен и усмихнат "Вход свободен"

Днес Ви срещаме с любимия на малки и голми Марио Меров, по разпознаваем като Magic Mario. Човекът, който повече от 15-години ни прави част от магичния и по-добър свят на илюзионното изкуство.  Поводът да го поканим е повече от вълшебен! Меджик Марио отбелязва 15 години на сцена, с приятели като на рожден ден :))) и с грандиозен шоу-спектакъл! Еднa..

публикувано на 10.09.24 в 09:30