Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова авиолиния тръгва от летище Пловдив за Бирмингам

От 2 ноември 2024 година за първи път ще може да се лети с директен полет от Бирмингам до Пловдив. Новата авиолиния ще свързва вторите по големина градове на Великобритания и България. Те ще се изпълняват от авиокомпания Райънеър, която вече пусна билетите в продажба. Цените за базов билет в посока започват от 35 евро - съобщават от управата на летището.  

Полетите ще се изпълняват всяка събота, което дава перфектната възможност туристите от Великобритания да планират своето пътуване до региона на Пловдив и зимните ни курорти. 

„Интерес към авиолинията се очаква и от българите, които живеят в района на Бирмингам, както и от наши сънародници, които искат да пътуват до там с цел туризъм“, обяви изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов. 

Бирмингам е град, който предлага по нещо за всеки - от история и култура до природа и развлечения. Това го прави идеална дестинация за пътуване както за кратка, така и за по-дълга почивка.

Полети веднъж в седмицата ще има и от Пловдив до Бирмингам с час на излитане 11:40 часа в ден събота. Повече информация и резервации на билети можете да се намери на уебсайта на Ryanair.

“Новата линия е възможна благодарение на активната комуникация на екипа на летището с авиокомпанията и помощта на Фонда за развитие на Летище Пловдив - Южната врата на България.“, съобщи още Дойчин Ангелов.

Той  благодари на всички общини и юридически лица, които участват във Фонда и подпомагат развитието на летището. 

Към момента Фондът за развитие на Летище Пловдив очаква да бъдат възстановени полетите от Манчестър до Пловдив , а от началото на следващата година да има и директни полети от южния испански град Малага до Пловдив. Водят се и преговори за разкриване на директни авиолинии от Виена,  Мадрид, Брюксел и Марсилия до Пловдив. 

„Желанието ни е да има полети до Пловдив от много повече дестинации и преговорите да приключват с успех много по-бързо. Всичко зависи от това дали сегашните членове на Фонда за развитие на Летище Пловдив коректно ще платят членския си внос от 1 лев на жител за година и дали към Фонда ще се присъединят още общини и други частни компании, които подкрепят развитието на региона“, заяви изпълнителният директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов, който припомни, че летището е държавно и може да инвестира единствено в подобряване на инфраструктурата, но Фондът е този, който може да развива нови линии. 

Бирмингам е вторият по население град в Англия и се намира в графство Западен Мидландс. Градът наброява 1 085 400 жители и е на сравнително голяма надморска височина от 150 – 300 метра над морското равнище. Около целия град има хълмисти възвишения, които правят панорамата доста приятна. В града има университет, колежи имузеи. Споменава се от 11 век. В наши дни производството в Бирмингам не върви на толкова високи обороти, но за сметка на това градът се стреми да придобие лице на културна столица и магнетична туристическа дестинация. Бирмингам се нарежда на 4-то място във Великобритания по брой на посещаващи го туристи.

Как да стигнете от летище Бирмингам до центъра на Бирмингам? Това може да се случи безплатно с влак за 10-15 минути. 

Влакът е най-бързият и удобен начин да стигнете до центъра на Бирмингам. От летището вземете безплатния шатъл SkyTrain до жп гарата Birmingham International. Оттам има директни влакове до главната гара на Бирмингам - Birmingham New Street. Влаковете се движат често, на всеки 5-10 минути.

Има и няколко автобусни линии, които свързват летището с различни части на града. Автобусите от летището спират на различни спирки в центъра на Бирмингам. Най-удобната линия е X1, която пътува директно до централната част.

С такси времето на пътуване от летището до центъра на града е около 20-30 минути, в зависимост от трафика. Такситата са достъпни пред терминала на летището. Цената на пътуването е около £25-£35, в зависимост от дестинацията в центъра на града.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор. Според обвинението той е откарал обвиняемия Георги Георгиев на адреса, където е срещнал Дебора.  Свидетелят обаче твърди, че не помни на кой точно адрес е отвел Георгиев и е научил адреса от полицията по-късно. Това каза адвокатът на Георгиев в почивката на..

публикувано на 12.09.24 в 13:39

Кола гори на магистрала "Тракия" близо до Пловдив

Кола избухна в пламъци на аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив. Инцидентът е станал около отбивката за Войводиново, в посока София,  сигнализират в социалните мрежи пътуващи по аутобана. От превозното средство се стеле гъст черен дим.  Движението в района е затруднено, уточняват водачи. 

публикувано на 12.09.24 в 10:39

Пловдивските съветници започнаха работа с призив за оставка

С декларация на  " Браво, Пловдив " започна днешното заседание на Пловдивския общински съвет.  Съветниците на групата отново заявиха, този път от трибуната, че оттеглят доверието си към зам.-кмета по транспорт Савина Петкова .  Яна Димитрова посочи, че "Браво, Пловдив" настояват Петкова да се оттегли от заемания пост, като подаде оставката си...

публикувано на 12.09.24 в 10:24