Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя проекти от цял свят за сградата на БНБ

Изложба с 22 табла,  представяща резултатите от инициативата за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив, бе открита на площад „Централен“ пред Военния клуб. Експозицията представя получените след огромен интерес от  авторите 42 предложения от страната и чужбина.

 Експозицията показва визията на получените 42 предложения от 16 държави на 3 континента: Аржентина, Бангладеш, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Русия, Тайван, Турция, Унгария и Япония. В екипите, разработили предложенията участие са взели над 100 души. От получените предложения 19 са подадени от България и 23 от чужбина.

Предложенията в конкурса „Трезор за идеи“ за БНБ са изключително разнообразни - от библиотека и български литературен център, японски културен център, през академия по изкуствата, учебен център, център за театрално изкуство, дом на музиката, център за млади талантливи бъдещи художници, културен център и място за съвременни експозиции (включително добавена реалност и дигитални изкуства и нови технологии), творчески хъб и споделено пространство за работа и др. Някои от предложенията са по-класически – национален архитектурен музей, археологически музей, музей на Пловдив, нумизматичен музей и дом на парите и дори музей на био-разнообразието. Други са дори радикални с контрастиращи нови функции като обществена баня или закрита агора - публично събрание и център за дебати.

Наградният фонд на конкурсната инициатитва е в размер на 14 100 лв, от които 9 100 са от бюджета на общината, а 5 000 лв – дарение от „Холдинг КЦМ 2000“АД.

Еспертно жури с председател заместник кмета „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов разгледа проектите и отличи  три от тях. 

-Предложение „Банков удар: Център за млади надежди в сферата на творческите индустрии“ на творчески колектив от Германия.

-Предложение „Музей на Пловдив: музейна експозиция за историята и духа на Пловдив“ на творчески колектив в състав: арх. Антоанета Топалова, арх. Мария Стоянова, арх. Володя Стоянов, Стефан Шивачев и инж. Ирина Рабенхорст.

-Предложение „Трезор и съкровища: Филиал на Регионален археологически музей – Пловдив“, с автор Десислава Давидова.

В процеса на работа и след дълга дискусия, журито взе решение да отличи с „Почетна грамота“ още три от постъпилите предложения, които по атрактивен начин предлагат алтернатива за бъдещото развитие на сградата. Това са:

-Предложение „Арт форум“ с автор Мирта Билос от Великобритания

-Предложение „Имерсивен център за творческо развитие и дигитални изкуства“ с автор Михаил Огнянов, България.

-Предложение „Гръбнакът: културен ренесанс в Пловдив“ на творчески колектив Цу Чин Хуанг, Ю Хсин Лий и Тинг Чен Ву от Тайван.

Преди да бъде обявено плановото задание за преустройство на сградата на БНБ, трябва да бъде постигнато обществено съгласие за функциите на сградата. Необходима е и санкция от НИНКН, тъй като сградата е единичен паметник на културата. А едва след това ще бъде обявен и архитектурен конкурс.

Междувременно продължава работата по актуализацията на проекта за фасадата на БНБ. Очаква се в 4-месечния срок до края на календарната година НИНКН да даде зелена светлина, така че в бюджета за 2025 година да се заложат средствата за обновяване на фасадата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

публикувано на 13.09.24 в 17:55

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25