Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик не закриват училища, но растат маломерните паралелки

С 44 маломерни и слети паралелки в 39 училища започва новата 2024/2025 учебна година в община Пазарджик. Това реши на днешното си заседание Общинският съвет, който одобри тяхното сформиране и им отпусна финансиране от над 128 хиляди лева от общинската хазна. При обсъждането на предложението някои съветници изразиха притеснение за качеството на образованието, получавано в смесени паралелки, както и от необходимостта за тях да се отделят все повече пари. Въпреки това, докладната бе приета.

По - голямата част от децата в тези маломерни и слети паралелки са от социално слаби групи, отбеляза Весела Тодорова, шеф на общинската дирекция „Образование и култура”: Ще се предотврати отпадането на децата и учениците от образователната система, предимно от уязвими групи и от социално слаби семейства.

Валери Вълков от ГЕРБ репликира: Връщаме се 200 години назад по Взаимоучителната метода в Килийното училище. Ако мислите, че това е ниво на образование – много ни се различават критериите.

Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов се обяви срещу слетите паралелки: Образованието е и биология. Не може дете в първи клас да се обучава с дете в трети клас или дете в трети клас да се обучава заедно с дете в четвърти или пети.

Попов призова, ако е необходимо, да се закриват училища, тъй като общината ще спести разходи. И, казвайки го честно, отбеляза: В 90% от селските училища тези слети паралелки се обитават от едни по – мургави наши съграждани.

Настоящият кмет Петър Куленски се противопостави: Закриването в момента на някои училища, само поради факта, че в конкретния момент в съответните възрасти няма достатъчно учиници, би бил прибързан.

Кметът прзова да се проследят тенденциите, като се отчита връщането на все повече хора от чужбина и по селата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11

Без автомобили на работа в Областната администрация днес

Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха днес за ден от автомобилите си и пристигнаха на работата  пеша, с велосипеди или с градския транспорт. Така станаха съпричастни на националната кампанията в европейската Седмица за пътна безопасност, която минава под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Много от тях пристигнаха на работа с..

публикувано на 18.09.24 в 15:11

Нови шефове на "Колодрума" и Зооветеринарния комплекс

Нов директор има и спортна зала „Колодрума“. Това е Любомир Апостолов , който поема поста от напусналия преди два месеца Никола Панайотов. Той има магистратури по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по национална сигурност от Военната академия. Работил е и като експерт в Авиоотряд 28 Йордан Алексиев е назначен за директор на общинското..

публикувано на 18.09.24 в 14:59