Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронно се таксуваме в автобус №25 от днес

От днес пловдивчани могат да ползват електронно таксуване по линия №25 на фирма "Автобусни превози". 

След въвеждането на дълго отлаганата система пътниците вече могат да плащат с банковите си карти при контакт с валидатора в автобусите – съобщи в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Савина Петкова.

В началото паралелно ще се прилагат и двете системи – гражданите ще могат да се таксуват както електронно, така и с пари в брой за билетче.

Контрольорите по-скоро ще обясняват на гражданите новата процедура на таксуване – обясни Петкова.

Засега електронната система ще се прилага тестово само за една линия, като следва въвеждането й в автобусите и на други фирми поетапно. Всички рейсове от градския транспорт на практика са с монтирани валидатори. Изпълнител е фирма "Тикси".

Петкова не се ангажира със срок на въвеждане на пълно електронно таксуване в градския транспорт.

На въпрос какво се случва, ако пътникът няма банкова карта, Петкова отговори: „Нека това да е следващ етап и да е част от нашата разяснителна кампания“.

Савина Петкова се надява градският транспорт да работи и в късните часове до 22 ч. - 22,30 ч., както е договорът с фирмите превозвачи.

С промяната на договорите от днес за 8 линии заместник-кметът се надява транспортът на пловдивчани да се подобри.

От 300 на 500 лева се завишава санкцията на превозвачите, ако автобусът е без климатик – допълни Петкова.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю със Савина Петкова.
По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01

Холдинг КЦМ 2000 с поздрав към децата за първия учебен ден

Детски празник „Училище, здравей!“ организира з а децата на фамилия  ХОЛДИНГ КЦМ 2000  , както и  за деца –сираци от три центъра за настаняване от семеен тип – Детска къща, „Майка Тереза“, „Олга Скобелева“. Празникът откри главният изпълнителен директор инж. Румен Цонев с пожелание към децата да бъдат живи и здрави, да имат една..

публикувано на 15.09.24 в 14:29