Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.

 За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец Храбър“ Елена Кисьова коментира темата и разказа как проблемът е решен в едно от най-големите учебни заведения в областта.

Тя припомни, че училището бе първото учебно заведение в Пловдив, което преди години въвежда писмени споразумения със семействата, но не е имало очаквания ефект. В момента проблемът с мобилните телефони е решен чрез училищния правилник.

"Ние си имаме правилник за дейността на училището, там е описано всичко. Всеки един родител  е запознат с нашия правилник, с най-важното в правилника. Всеки един класен ръководител обяснява на родителите, че ние като институция, като училище имаме наши правила. Тези правила са следните - носене на униформата, неупотребата на телефони в час, дисциплината в правилника. Той се подписва, че е запознат  с правилника и че е длъжен да съдейства за спазването. И вече, ако това не се случи, ние имаме наша процедура, при която родителят е отново човекът, който трябва да вземе отношение", обясни Кисьова.

Тя допълни, че в началото на часа учениците поставят мобилните си устройства на определено за целта специално място, а в час децата ползват телефон само, ако е необходимо за учебния процес. По думите й  учителите в СУ"Черноризец Храбър"  са създали вече правила в клас, които работят и те се спазват. 

" Ние сме тези, които трябва да изискваме правилата да се спазват. Ако е записано в закона и законът не се спазва, какви последствия ще има - след като и процедурата за санкции е достатъчно тромава и ако някои реши да оспорва - винаги е оспорвана. Няма да има никакъв ефект", допълни Кисьова.

Тя разказа, че училището е готово за новата учебна година и ще посрещне най-много първолаци в областта -166.

По думите й проблемите в образователната ни система не са малко, но училището се справя.

"Предизвикателствата и притесненията ни са свързани с дуалното обучение, защото то е желано, то е много рекламирано и бизнесът иска, но тогава когато трябва да се сключат споразуменията за две години - за 11 и 12 клас, фирмите не желаят да сключат споразумения.120 лева е заплащането месечно за дете в дуална форма на обучение и в повечето случаи това заплащане за много от фирмите се вижда едва ли не непосилно", коментира Кисьова

Тя смята, че трябва да има някакъв механизъм, за да се регулира процеса, защото много трудно училищата намират фирми -партньори.

" Въпросът е, че самите фирми не искат да имат ангажимент да отделят от своя човешки ресурс наставник, които да учи нашите деца. Това според моите виждания е най-голямото препятствие пред бизнеса", заключи Кисьова.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01