Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата на града търсят връзката между изкуството и природата

| обновено на 17.09.24 в 15:11 | Интервю

Откриваме магията на рисуването, йогата, музиката и бойните изкуства на фестивала „Ние сме децата на реката“

“Преоткрий природата в твоя град” е мотото на пилотното издание на детския фестивал за изкуства “Ние сме децата на реката”, който ще се проведе след броени дни в града на тепетата, на 21 септември, събота. Официалното откриване е в 11 часа, на променада „Марица“ - южен бряг на река Марица, по дължината на алеята, от Водна палата по посока моста на Адата.

На посланието на фестивала е посветен и детският конкурс за рисунка, част от програмата на събитието. Конкурсът насърчава младите артисти да изразят своята връзка с природата и околната среда, чрез своите творби.

Жури в състав от професионалисти в сферата на изкуствата, екип на фондация „InBetween“ и партньори на фестивала ще оценят произведенията, като за призьорите са предвидени награди и специални грамоти. Награждаването ще бъде по време на фестивала „Ние сме децата на реката“, и ще бъде като своеобразен завършек на еднодневната програма. Всички желаещи да се включат в конкурса могат да го направят в шатрата “Омагьосващият свят на илюстрацията с Гергана Табакова“, където ще бъде проведена и творческа работилница, в която участниците ще се потопят в очарователния свят на илюстрацията и ще научат основни техники за създаване на свои собствени магически произведения на изкуството.

Със своята разнообразна програма, организаторите от фондация „InBetween“ се стремят да вдъхновят участниците да изразят своята любов към природата, да се грижат за околната среда и да работят за подобряване на градската среда. “Ние сме децата на реката” е фестивал, посветен на устойчивия градски живот, опазването на околната среда и грижата за природата. Събитието има за цел да насърчи чувството за отговорност и ангажираност към околната среда сред жителите на града, особено сред децата и младежите. Като един от основните акценти на фестивала е “Дървото на желанията“. 

„Събитието е с доста разнообразна програма, различни инициативи. Мислим да има, даже, мистична зона за таро карти. То не е само за деца. Включва дейности, които са подходящи за всички нас. Идеята на събитието, като цяло, е да бъде изчистено това разделение между човешкия фактор и природата“, разказва Мира Мохсен, от фондация „InBetween“.

Всички занимания са с вход свободен. Програмата може да видите във фейсбук страницата на събитието. 

Мира Мохсен е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сколиозата – разпространение, лечение и теории

Сколиозата е описана още от Хипократ. Той е използвал думата “scolios” в смисъл на крив или извит. Рисунки, датиращи от този период, демонстрират различни възможности за лечение. Древногръцкият лечител Гален от Пергам въвежда термини, с които медицината си служи и в съвременния свят. Сколиозата се изразява като необичайна странична кривина..

обновено на 16.09.24 в 18:08

Парад на ретро коли в Смолян

Над 60 колекционерски стари коли бяха представени днес на изложението на ретро автомобили в Смолян. Парадът на ценните возила се провежда за втора година, организиран от Авто-мото ретро клуба в Смолян.   Колекционирането на ретро автомобили е голяма страст за всички нас, каза Владимир Кехайов, председател на Авто-мото ретро клуба.  Всички коли,..

публикувано на 14.09.24 в 16:37

Алтер его” - специален гост е Любен Дилов - Син

За книгата на Любен Дилов – Син „Антинародни приказки“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Това е симпатично томче с градски фолклор. Ще имаме и втори гост – афористичното острие Валентин Димитров. В нашия радио-хепънинг ще имаме удоволствието да разгърнем книгата му „Дефакто“ – афоризми, преведена на сръбски от водещия сатирик в западната..

обновено на 14.09.24 в 16:13

Преоткриваме Пловдив през септември

Първата археологическа велообиколка в града под тепетата ще се състои на 22 септември 2024г. с начален час 10:00. Събитието се организира от Регионален археологически музей – Пловдив. Датата е избрана във връзка с Европейските дни на наследството и съвпада с Деня на независимостта на България.  В рамките на повече от час любителите на историята и..

публикувано на 13.09.24 в 16:45

Филмът “Ваклуш“ със специална прожекция в Пловдив, в неделя

Режисьорът Николай Василев празнува своя рожден ден, на 15 септември, с прожекция на филма „Ваклуш“, в Lucky Дом на киното, от 18 часа. Срещу нулев билет, пловдивчани и гостите на града могат да преживеят невероятната история на Ваклуш Толев, събрана в 100 минути. Това е 131 излъчване на филма. Точно преди година, режисьорът Николай Василев..

обновено на 13.09.24 в 13:54