Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Кръстю Кръстев
Снимка: БГНЕС

Директорът на пазарджишкия театър е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е вътрешна, но може да се провери по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Докладът за одита е от края на 2023 г. и проверките са установили различни по вид нарушения в още няколко театъра, сред които и смолянския. Обхванат е периодът от 1 януари 2022 г. до 30 септември 2023 г.

"Ние реагирахме точно както трябва. При нас беше всичко ясно, направихме много срещи с колегите, на които беше казано, че има проблеми в системата, че се наблюдават, че има сведения за пробиви на системата, а също и сигнали, които пристигаха при нас, както във всяко министерство. Всички тези сигнали бяха регистрирани и разгледани от Инспектората", коментира Кръстев. 

По думите му сигналите са подавани от различни хора и касаят цялата система. 

"И ние решихме да ги проверим абсолютно всичките, както се полага. В едно министерство се получават десетки, да не кажа стотици сигнали за различни нарушения, включително и измислици. Само че една проверка продължава между две и три седмици по план. Хората работиха много съвестно и излезе доклад, беше докладван и има процедура как се реагира", подчерта той.

Кръстев призова за спокойствие, докато приключи мащабната проверка. Той посочи, че за всичко, което е хванато като нарушение, е издадена заповед, поискани са писмени обяснения и е взето съответното решение. 

"Нещата отидоха до прокурор. Министерството не е разследващ орган. И се взеха всички възможни мерки по различните казуси. Има заповед, това може да се провери по ЗДОИ, за да бъде всичко ясно", категоричен бе бившият министър на културата. 

Той разясни, че за раздаваните суми за допълнително материално стимулиране (ДМС) всеки театър си има вътрешен правилник, който се спазва и е одобрен от Министерство на културата. "Когато има други неща към това допълнително стимулиране лично от директор, това естествено е санкционирано, отбелязано и дадено на прокурор да се провери", изтъкна Кръстев. Той не можа да си спомни за фиктивни назначения в пазарджишкия театър, но за другите нарушения са взети мерки с предписания, които след това са изпратени до прокуратурата. 

Според Кръстев директорът на финансовата дирекция в културното ведомство подписва разплащанията с театрите и другите институции, а министърът само следи за всяко движение на целия бюджет и отчетите. "Има методика за отпускане на парите и тази методика се спазва и би трябвало да се спазва, както е написано. И тя е спазена", категоричен бе Кръстю Кръстев. 

Чуйте повече в звукови файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56

Доброволци помагат на инвалиди да изкачат планини

Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. Идеята се заражда спонтанно. „Бях водена от желанието да направя нещо за хората, така че те да се почувстват като част от това общество, да усетят какво е преживяването да си в една група...

публикувано на 03.10.24 в 10:39