Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С панихида бе почетен покойният митрополит Арсений

Снимка: БТА

Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида по повод 18 години от кончината на митрополит Арсений. Беше отслужена и Заупокойна Света литургия в катедралния храм “Успение Богородично” в Пловдив. 

"Когато срещам изпитания и трудности всякога си спомням за неговия живот, несравнимо по-труден. Той достойно извърши своето божествено призвание в много тежки времена за светата ни църква. Времена на богоборчески атеизъм, на гонения срещу Христовата църква и православната вяра. И след това още по-тежки времена на разкол“ ,каза митрополит Николай по време на панихидата. 

В края на панихидата Митрополит Николай отслужи и трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Арсений, намиращ се до олтарната абсида на катедралния храм. 

"Всяка година на този ден ние се събираме не само, за да отдадем заслужена почит поклон и признателност. Разбира се, и за да отправим молитви за вечен и блажен покой, но и да се утвърдим в надеждата. Всякога, когато отправям молитвите си за своя предшественик, приснопаметния митрополит Арсений Пловдивски, си спомням думите в книга "Откровение": "Блажени са мъртвите, които са умрели в Христа.

 Нека почиват от трудовете си, техните дела вървят с тях". Това са ония, които в земния си живот са живяли с Иисуа Христа, ония, които са спазвали заповедите му и които са се вслушвали в спасителния му глас. Такъв човек, такъв духовник бе дядо Арсений за светата ни епархийска църква и за цялата родна българска православна църква", каза митрополит Николай.



По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Детска тренировка по спортно ориентиране в Пловдив

Клубът по oриентиране в Пловдив организира първата си детска тренировка, която цели да ни запознае с един от най-вълнуващите спортове на открито. От 16:30 часа в Цар-Симеоновата градина децата ще имат възможността да се впуснат в спортно приключение, което съчетава физическа активност, логическо мислене и умения за бързо вземане на решения...

публикувано на 14.10.24 в 07:17

Изпитват деветокласниците с тест на електронни устройства

За първи път на цял випуск от над 61 000  деветокласници ще бъдат проверени уменията по природни науки на електрони устройства. Изследването ще се проведе днес и утре от 8 часа. В Пловдив и областта изпитът ще се проведе в 85 училища и се очаква да се явят 5943 ученици, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Осигурени са..

обновено на 14.10.24 в 06:48

Отбелязваме празника в чест на Света Петка - Петковден

Българската православна църква отбелязва  празникa в чест на Света Петка – Петковден. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура. Цар..

публикувано на 14.10.24 в 06:46

Пожар избухна в цех за матраци

В късния следобед избухна пожар в стопанска постройка в Скутаре. Огънят е обхванал хале за производство на матраци, съобщиха от РДПЗН Пловдив. Огънят е угасен от пет екипа пожарникари. Няма опасност за съседните сгради, доугасяват се тлеещи огнища, поясняват от противопожарната служба. Причините за пожара се изясняват.

публикувано на 13.10.24 в 20:52

В Труд и Войводиново протестираха за по-добър транспорт

Протест блокира за час пътя Пловдив – Карлово , в отсечката от село Труд до кръговото кръстовище за село Строево. Едночасовата блокада доведе до образуване на дълги колони от автомобили и в двете посоки. Поредният протест заради транспортния проблем е породен от това, че предложените до момента варианти за разрешаването му не устройва хората. Те..

публикувано на 13.10.24 в 15:29