Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" и ПП-ДП са след ГЕРБ на вота, според агенция "Медиана"

| обновено на 14.10.24 в 10:31

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ-СДС щяха да получат 24.5% от гласовете на избирателите, "Възраждане" са втори с 13.7%, ПП-ДБ биха получили 12.1%, БСП - Обединена Левица - 8.8%, АПС на Доган - 8.7%, ИТН - 7.0%, ДПС - Ново начало на Пеевски - 5.0%, сочи последното социологическо изследване, две седмици преди вота, изпълнено от агенция "Мадиана".

То е проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

Под чертата за 51-ия парламента засега са: "Синя България" - 3%, МЕЧ - 2.4%.

Интересното тук, че 11.4% биха гласували с "Не подкрепям никого" и на практика се борят за второто място на предсрочния вот.

Според социолозите на "Мадиана" се очертават поредните избори, за които отново ще се каже, че са с най-ниска избирателна активност от началото на демократичните промени у нас.

"Засега можем да очакваме, че пред урните ще застанат около 1.9 – 2.1 милиона избиратели (около 30 % от гласоподавателите по избирателни списъци)", коментират от агенцията.

"Няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. Наблюдаваме по-скоро обратния процес – отдръпване от политиката и политическото", допълват от там.

Социолозите коментират, че данните засега показват, че независимо от ниската избирателна активност (а донякъде и благодарение на нея) няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство.

"Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство (тип "сглобка") и неговата легитимност в очите на огромната маса негласуващи избиратели", допълват от "Медиана".

Данните показват още, че има около 360 000 избиратели, които се колебаят за кого да гласуват на предстоящия вот на 27 октомври.

"Засега обаче не се очертава някакъв значим притегателен център за тези избиратели", сочи изследването.

------------------------

Изследването е проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Седем формации сигурни в 51 НС, една на ръба, една – с шансове

Моментната снимка преди финалните дни на кампанията, по декларираното от респондентите, показва, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите. Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните..

публикувано на 25.10.24 в 13:54

Над 2/3 от българите не вярват, че ще има стабилно управление

71% от българите, участвали в проучване на "Екзакта", не вярват, че е възможно след изборите на 27 октомври страната ни да има добро и стабилно управление. 29% от интервюираните са оптимисти. По-често допускат, че е възможно добро управление избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Подобен отговор изразява очаквания техните партии да участват в управлението..

публикувано на 25.10.24 в 12:20

Според "Тренд" "Възраждане" е втора политическа сила

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения в сравнение с последното ни проучване, проведено преди началото на кампанията. Формулата за 51 Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие. ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с..

публикувано на 25.10.24 в 09:15

РИК Пловдив не призна късметче от кафе за предизборна агитация

16-та РИК отхвърли сигнал на пловдивчанка за неправомерна предизборна агитация. Според Дарина Иванова в заведение на ул. „Капитан Райчо“ й е сервирано кафе с късметче, в което е ликът на кандидат за депутат и номера на бюлетината на партията.  В решението си РИК-а се позовава на дефиницията за "предизборна агитация" в Избирателния кодекс. Тя..

публикувано на 24.10.24 в 15:24

платена публикация
„Възраждане“ няма да отстъпи от приоритетите си

Проблемите на Пловдив като презастрояването, транспортният хаос и трафика, както и недостатъчният брой места в яслите и детските градини, могат да бъдат решени и политическа партия „Възраждане“ има цялостна визия как да стане това, заяви Ангел Георгиев, водач на листите на „Възраждане“ в Пловдив град и в Смолян. „Най-големият проблем..

публикувано на 24.10.24 в 12:00