Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на авиацията със специална програма за празника на ВВС

| обновено на 16.10.24 в 05:57

На днешния празник на авиацията и Военновъздушните сили Музеят на авиацията в Крумово ще предложи специална програма, посветена на историята на българската авиация.

Посетителите ще имат възможност да разгледат новата фотодокументална изложба „С крилата на противника. Трофейните самолети на България (1915 – 1918)“. Тя разказва за съдбата на някои от над 20-те противникови аероплана, свалени или кацнали по различни причини на територията, контролирана от Българската армия по време на Първата световна война.

"След Първата световна война България не разполага с бойна авиация и нашите пилоти, с риск за живота си, се учат на аероплани, които са пленени или кацнали на наша територия. В тази изложба, с помощта на около 20 платна, разказваме за самоотвержеността на българските пилоти в пилотирането и използването им в бойни условия", обясни в предаването "Точно днес" директорът на музея на авиацията в Крумово Рада Банялиева

Тя допълни, че през целия ден ще бъде отворен салонът на самолет Ан-24, в който ще се прожектира филмът „Балан: Спомени летят“.

Най-любознателните почитатели на българската авиация през целия празничен ден ще имат възможността да тестват своите знания в играта „Страници от миналото“, където ще отговарят на 10 въпроса върху интересни факти, представени в постоянната експозиция на музея.


По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха собственик на траурна агенция за фиктивни кремации

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа за фиктивни кремации собственик на траурна агенция. 25-годишният Николай Амбарев е обвинен за това, че в Пловдив, в условията на продължавано престъпление, с цел да  набави за себе си имотна облага, е заблудил близките на починали, че ги е кремирал и с това им причинил имотна вреда в..

публикувано на 16.10.24 в 12:16

Военна прокуратура гневна след изнесените данни за авиокатастрофата

Военно-окръжна прокуратура Пловдив остро протестира след вчерашната пресконференция на Министерството на отбраната , на която бяха изнесени подробности от вътрешното разследване на ведомствена комисия за авиокатастрофата със загиналите пилоти край Граф Игнатиево. „Всякаква информация за причините, както и данни, пряко свързани с предмета на..

обновено на 16.10.24 в 11:45

Природонаучният музей в Пловдив става първият "зелен" у нас

Природонаучният музей в Пловдив е първият "зелен" музей в България, съобщи директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров.  Изградена е фотоволтаична система, която се надгражда, а догодина ще я обновят. Сумата за нея е отпусната от община Пловдив и тя покрива 80% от нуждите на музея.  В северната част на зала "Лотос" са изградили стойка..

публикувано на 16.10.24 в 11:12

"Летящ огън" е запалил сметището в Цалапица

Летящ запален обект е забелязан да прелита над сметището на Цалапица секунди преди да пламне пожарът на депото в нощта на петък срещу събота. Обектът е заснет от видеокамерите на сметището в 21:20 ч. 40 секунди с лед неговото преминаване сметището пламва, съобщи зам.-кметът Иван Стоянов.  По думите му снощи това  е видяно на видеозаписа и той ще бъде..

публикувано на 16.10.24 в 11:05

Петко Писков разказва версията си за софтуера за източване на театрите

Соченият от прокуратурата за „мозък“ на източването на държавни средства от Министерството на културата Петко Писков ще обясни каква е истината за софтуера на театрите. Това ще стане на нарочна пресконференция в София.  Петко Писков обжалва задържането си Близо 1 млн. лв. са източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян..

публикувано на 16.10.24 в 08:20