Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика. 

 В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е най-често срещаният вид рак при жените. Среща се и при  2% от мъжете, коментира в програма "Ден след ден" завеждащият хирургичното отделение на центъра д-р Валентин Иванов. 

"Този вид рак е най-чест рак при жените. Той се увеличава с всяка година, процентът е малък, но бавно расте.Освен това се подмладява, а се знае за него, че колкото жената е по-млада и заболее, толкова може да има по-сериозни проблеми при неговото лечение, както и колкото е по-напреднал стадия, толкова проблемите при лечението на една такава  жената са по-големи, по-трудо се лекува, но все пак  той се лекува. Има начин да се лекува и да се излекува", обясни онкологът.

Той припомни, че лечебното заведение извършва консултации на всички нуждаещи се целегодишно. При установено заболяване се поема комплексното лечение на всеки един пациент, а след излекуването му се следи с години състоянието му и се извършват необходимите изследвания и прегледи.

"Целта е да се намери тумор, който да е малък и да е в ранен стадии  на развитие. Тогава резултатите са добри, тогава естетичните ефекти след лечение са също добри и човек има шанс за напълно оздравяване.  Лечението при нас е безплатно, независимо в кой от етапите на лечението е. При рак на гърдата обиктновенно е оперативно, химиотерапия,  лъчетерапия, хормонална терапия, имунотерапия - това са основните видове лечения. Има още допълнителни манипулации и лечения, които се провеждат в завсимост от състоянието на пациента и неговия стадии. Всичко се поема от болницата. Веднъж попаднал  тук, той премивава през всички етапи и бива насочван от всяко едно звено към остналите звена, така че  да се завърши целия цикъл и да излезе здрав, с подобрения и по-добър комфорт на живот", обясни д-р Иванов.

Специалистът посъветва младите момичета и жените поне веднъж в годините да се преглеждат. При навременно откриване на рака на млечната жлеза, заболяването е напълно лечимо, затова профилактиката е изключително важна, категоричен е хирургът. 

Прегледите в бившия онкодиспансер ще продължат  до 25.10.2024 г. от 13:00 до 15:00 часа в База 1, намираща се на  бул. Васил Априлов 15А.  Желаещите да бъдат консултирани е необходимо да се запишат предварително на телефоните на регистратурата, в Диагностичен консултативен център.

Повече може да чуете от интервюто с д-р Валентин Иванов, което е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

1454 лв. е нетната заплата за издръжка, 62% не я достигат

2616 лв. са нужни на месец на 3-членно семейство, за да се издържа. Това сочат данните на най-новото изследване на Института за социални и синдикални изследвания и обучение на КНСБ за третото тримесечие на годината. С още информация в предаването "Ден след ден" -  Росица Антова , научен секретар на института. Тя подчерта, че храните и стоките от..

публикувано на 24.10.24 в 15:20

Няма подоходна политика, демографията го показва

„Увеличението на минималната работна заплата на 1077 лв. от 2025 г. ще подобри живота на една част от населението на страната ни, въпреки това тя е далеч от жизнения минимум. Работодателите няма да успеят да задържат висококвалифицирани работници, ако техните доходи се изравнят с тези на нискоквалифицираните. Това също така показва, че и те са..

публикувано на 24.10.24 в 10:28

80% от студентите на ТУ желаят реализация и кариера в България

Заместник-ректорът на ТУ –София по Международна дейност и интеграция проф. Лидия Гълъбова откри 18-то издание на традиционния форум „Ден на кариерата“- Пловдив. Изложението се провежда по инициатива на ръководството на филиала и на „Център Кариера и възпитаници“ на ТУ-София в централното фоайе на IV-ти учебен корпус на ул.“Цанко Дюстабанов“ 25  с..

обновено на 23.10.24 в 20:25

Далеч сме от единна политика на БРИКС срещу Запада

"Такава група като Русия, Иран и Китай има едни икономически и политически интереси. Останалите страни имат различна икономика, различна свързаност със Запада и е сравнително трудно тази групировка да има някаква единна политика". Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев за страните в БРИКС. Форум на организацията се провежда в руския град Казан...

публикувано на 23.10.24 в 16:50

От показните акции не може да се очаква сериозна ефективност

Защо години наред никой не смее да каже за кои партии се купуват гласове? Защо разследванията не помагат купувачите на гласове да бъдат осъждани? Питаме бившия  министър на вътрешните работи и действащ адвокат Емануил Йорданов. „Аз винаг исъм бил против показните акции и не мисля, че от тях може да се очаква някаква сериозна ефективност. Не..

публикувано на 23.10.24 в 16:49