Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на митични същества и български приказки в Стария град

| обновено на 22.10.24 в 17:33 | Интервю

„Змеят подарява сърцето си нощем“ се казва събитието, което ще събере писателката и творец Венцислава Великова, художничката Мая-Вероника Гълъбова, разказвачи на български приказки и французойка запленена от българския фолклор, на 25-и октомври, от 18.00 часа в културен център „Елизиум“. Събитието е с вход свободен.

Писателката Венцислава Великова ще припомни легендите, събрани това лято, на първото издание на фестивала „Самодивско сборище“, в Лилково, в сборника „Самодива - истини и легенди“. Тя ще разкаже повече и за следващото му издание на 21 и 22 юни, 2025 година. Венцислава Великова ще представи и няколко свои картини, изплетени на една кука. Художничката Мая-Вероника Гълъбова ще покаже творби от нейния „Змейски цикъл“ картини. Две от стените на културен център „Елизиум“, които са датирани от 1 в. сл. Хр., ще бъдат фон на нейните картини. Група „Български разказвачи“ ще представи приказки за змейове и хали. 

Венцислава Великова разказва за фестивала в село Лилково и събитието в Пловдив, този петък :

„Фестивалът „Самодивско сборище“ има за цел да върне българската митология на българите, както обичам да казвам. Всяка година ще разнищваме, ще разказваме за едно митологично същество, което е залегнало в нашата митология. Ще разказваме легенди за него, случки, които са се случили...Всички хора, които имат интерес към това, каним и следващата година на фестивала. Първата година говорихме за самодивата. Накрая на фестивала си избрахме темата за змея така, че другата година ще говорим за змея. Тази година на тема „Самодива“, събрахме всякакви стихове, разкази, песни, измислени истории, истински истории. Този сборник се издава освен с цел да съберем всичко, което можахме за самодивата, той се издава и с благотворителна цел, да подпомогнем читалището в село Лилково да си направи покрива на прекрасната сграда на читалището, която се издига в средата на селото. Това е поредна инициатива за читалището, която правя. И още веднъж призовавам, който може да помогне. 

Сборникът „Самодива - истини и легенди" съдържа четиринайсет автора и седемнайсет текста, и понеже много хора изявиха интерес, вече инициирахме и издаването на втори сборник „Самодива – истини и легенди“, втора част. Той ще бъде готов, предпологам за Коледа и отново ще бъде с благотворителна цел.

Първата част на сборника, който ще представя в център „Елизиум“, на корицата е рисунката на едно момиченце, което спечели конкурса за детска рисунка на тема „Самодива“. Това е Ивона-Сияна Станева, от Попово.

Цялото събитие е свързано с българските приказки. На събитието ще има група „Български разказвачи“ на народни приказки, които ще представят приказки за змейове и хали. Те ще бъдат представени на фона на изпълнение на кавал от една французойка, с вълшебното име Арвен, която е изучава български фолклор във Франция.

Приказки ще разказват Ценка Кунчева, Цветомира Георгиева и Гергана Николова, и една французойка, която ще се опита да разкаже приказка на български. Освен моите картини, в галерията ще видите и картините на Мая-Вероника Гълъбова. Тя ще представи около осем картини, които отново са свързани с темата на фестивала следващата година, а именно „Змей, ламя, хала“. Тази тема си избраха гостите на фестивала.

На събитието предпочитам да представя истински истории за самодиви, от сборника. В него има две истински истории за среща със самодива, на Иван Бръмбаров, който вече е починал, но те са разказани от неговата дъщеря и аз съм ги написала под формата на разкази.

Група „Български разказвачи“, които ще разказват приказки на събитието са хора, част от затворена фейсбук група, които са от цял свят. В групата има също англичанка, французойка, канадка...Хора запленени от българския фолклор. Те са се срещнали във Фейсбук, говорят си на български или поне се опитват да си говорят на български, четат приказки, разказват ги...

Венцислава Великова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ангел Хаджипопгеоргиев за новия си роман

В Клуб "Неделя" посрещнахме българския лондончанин - писателя Ангел Хаджипопгеоргиев, който ни представи новия си роман "Божествена трагедия". Говорихме за митовете като литературна основа, тяхното волно преформатиране и боговете като начало или продукт на употреба. В своя пореден четвърти роман от прозаичния му цикъл  Хаджипопгеоргиев поставя..

обновено на 24.10.24 в 15:54

Среща с Мирослава Кацарова в Клуб Фарго

Джаз певицата Мирослава Кацарова ще бъде гост на Клуб Фарго на ул. „Гладстон“ 1 в Пловдив тази вечер. Специалната среща е броени дни преди 10-то юбилейно издание на Пловдив джаз Фест.  Певицата и радиоводеща Мирослава Кацарова ще застане зад микрофона във формата "Успешните". Тя ще разкрие на гостите на събитието ключови елементи от своя..

обновено на 24.10.24 в 08:28

Археологическа разходка из обектите на Пловдив

През октомври инициативата „Археология за всеки“ ще се проведе отново в дългоочаквания формат – разходка извън музея!  На 26 октомври всички пловдивчани и гости на града ще имат възможност да се включат в уникална по рода си обиколка на най-важните археологически обекти в града. Събитието се организира от Регионален Археологически музей-Пловдив и е с..

публикувано на 22.10.24 в 16:47

На гости в библиотеката с Озарени сърца

Фондация "Озарени сърца" съвсем наскоро навърши една година. Каква е равносметката за тази една година, колко израстна като фондация, на колко деца усмихна лицата и озари сърцата, попитахме нейният учредител - Вера Вулджева.  "Равносметката е, че продължаваме с озарени сърца да помагаме колкото можем и предизвикваме много усмивки с нови инициативи и..

публикувано на 21.10.24 в 16:30

Ники Ризова: Младите хора трябва да работят повече за мечтите си

 Никол Ризова свири на кларинет и пее от тригодишна в "Бон бон"  с ръководител Рози Караславова. Още в музикалното училище открива приятелството и любовта в лицето на китариста Цветан Маринов. От няколко години заедно представят авторската си музика като група Niki R:ce. “Името е измислено покрай моето Никол Ризова, но вътре присъстват и..

публикувано на 21.10.24 в 10:30