Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От показните акции не може да се очаква сериозна ефективност

Защо години наред никой не смее да каже за кои партии се купуват гласове? Защо разследванията не помагат купувачите на гласове да бъдат осъждани? Питаме бившия  министър на вътрешните работи и действащ адвокат Емануил Йорданов.

„Аз винаг исъм бил против показните акции и не мисля, че от тях може да се очаква някаква сериозна ефективност. Не зная кой би се впечатлил от картина, в която се вижда как десет тежко въоръжени полицаи задържат един калайджия. Да не говорим затова, че след целия този панаир, който се прави,  ние нямаме абсолютно никакви данни за брой на осъдени лица, затова те за коя партия са купували гласове...Както се казваше по времето на социализма – кипи безсмислен труд“, каза в интервю за предаването „Ден след ден“ бившият министър на вътрешните работи и действащ адвокат Емануил Йорданов по повод зрелищните акции на МВР срещу купуването на гласове.

Едни купувачи се хващат, други не

От началото на предизборната кампания са проведени от МВР 204 акции за купен вот, задържаните са 42.  

„Не съм чул някой да се е впечатлил от подобни акции. Освен това, широко разпространено е мнението, че акциите засягат единствено една част от политическия спектър, а една част политическия сектор, въобще не усещат. Едни купувачи се хващат, макар и в ограничен обем, а други въобще не се хващат и никой не ги търси“, обясни още Йорданов.

Според него много от служителите не искат да си създават проблеми.

„Представете си, че един полицай разкрие някаква схема, обяви имената и след един месец някой от поръчителите му стане министър, лошо изиграване. Аз съчувствам на тези полицаи, които трябва да участват в подобни постановки. Мисля, че началниците, които ги карат да действат по този начин, би трябвало да бъдат наказвани по някакъв начин“

Трябва да се работи без излишен шум и да се прави така, че да има осъдени за купуване на гласове. Според него, ако има достатъчен контрол, няма да се стигне до това явление.

Цялото интервю с Емануил Йорданов можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

1454 лв. е нетната заплата за издръжка, 62% не я достигат

2616 лв. са нужни на месец на 3-членно семейство, за да се издържа. Това сочат данните на най-новото изследване на Института за социални и синдикални изследвания и обучение на КНСБ за третото тримесечие на годината. С още информация в предаването "Ден след ден" -  Росица Антова , научен секретар на института. Тя подчерта, че храните и стоките от..

публикувано на 24.10.24 в 15:20

Няма подоходна политика, демографията го показва

„Увеличението на минималната работна заплата на 1077 лв. от 2025 г. ще подобри живота на една част от населението на страната ни, въпреки това тя е далеч от жизнения минимум. Работодателите няма да успеят да задържат висококвалифицирани работници, ако техните доходи се изравнят с тези на нискоквалифицираните. Това също така показва, че и те са..

публикувано на 24.10.24 в 10:28

80% от студентите на ТУ желаят реализация и кариера в България

Заместник-ректорът на ТУ –София по Международна дейност и интеграция проф. Лидия Гълъбова откри 18-то издание на традиционния форум „Ден на кариерата“- Пловдив. Изложението се провежда по инициатива на ръководството на филиала и на „Център Кариера и възпитаници“ на ТУ-София в централното фоайе на IV-ти учебен корпус на ул.“Цанко Дюстабанов“ 25  с..

обновено на 23.10.24 в 20:25

Далеч сме от единна политика на БРИКС срещу Запада

"Такава група като Русия, Иран и Китай има едни икономически и политически интереси. Останалите страни имат различна икономика, различна свързаност със Запада и е сравнително трудно тази групировка да има някаква единна политика". Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев за страните в БРИКС. Форум на организацията се провежда в руския град Казан...

публикувано на 23.10.24 в 16:50
Проф. Красимир Калинов

Избори ще има, докато не избухне нещо в обществото

МВР-акциите и редовните социологически проучвания на общественото мнение преди вота поощряват или отблъскват гражданите да отидат да урните? Защо очакваме пореден отрицателен рекорд с избирателната активност тази неделя? Има ли дъно (не)представителността на политическата класа?  Според математика и социолог проф. Красимир Калинов, който е бивш..

публикувано на 23.10.24 в 16:35