Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът е по идея на екипа на читалището в град Рила

Изложба за съживяване на стари книги с техниката "Оримото"

Пътуващият проект Ars In Libro (Изкуство в книга) показва как вместо да изхвърлим старите книги на боклука, можем да ги превърнем в произведения на изкуството

| обновено на 24.10.24 в 06:58

В Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъде представена пътуващата изложба „Изкуство в книга – Ars in libro”. Идеята е да се покаже как може да бъде даден нов живот на очислените книги в библиотеки и читалища чрез техниката „Оримото“. 

Техниката е подобна на оригами, но не е източно изкуство, създадена е от немския компютърен специалист Доминик Майснер. Идеята е чрез прегъване на страниците, изрязване и украсяване да се създадат разнообразни декорации.

Така вместо да бъдат предадени на вторични суровини срещу малка сума, отчислените книги могат да бъдат претворени в произведения на изкуството. След това могат да бъдат продадени на базари, а сумата да бъде използвана за попълване на книжния фонд на културната институция. 

Следобед от 13 до 17 часа посетителите на НБ "Иван Вазв" ще имат възможност да се научат на техниката, която дава нов живот на старите книги. 

Проектът е финансиран от Национален фонд култура и се изпълнява от НЧ „Христо Ботев 1898“- Рила. 


По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Никос Казандзакис и неговия свят

"Човешката душа е чудо, извор, който блика от калта на плътта, не знае къде отива, нито какво иска, още по-малко защо има неразбираемата и противоестествена мания да се въздига. Да се въздига и да страда".  Никос Казандзакис. С Проф. Мария Шнитер днес в "Срещите" си спомням за този вълшебник на словото 67 години след неговата кончина. Никос..

обновено на 26.10.24 в 11:19

Призрак шества на куклената сцена

„Кентървилският призрак“ от Оскар Уайлд е премиерното заглавие за сезона в афиша на Държавен куклен театър Пловдив. Спектакълът е определен като представление за семейна публика в категорията представления за възрастни, които се играят в четвъртък от 19 ч. А завесата на премиерата ще се вдигне пред зрителите на 31 октомври.  В края на 16ти век..

публикувано на 25.10.24 в 10:59

Изложба в "Люнион" за 100-годишнината на Георги Баев

100 години от рождението на един от най-талантливите български художници Георги Баев отбелязва с изложба с негови картини галерия „Люнион“. Баев завършва живопис в Художествената академия в София в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.. Има десетки самостоятелни изложби и участия в чужбина, множество отличия, почетен член..

публикувано на 25.10.24 в 06:59

Галерия "Arsenal of art" представя випуск 1981 на НГСЕИ

Изложба събира на едно място изявени пловдивски творци, които са завършили Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в годината, когато страната ни отбелязва 1300 години България или випуск 1981 г.  Над 40 художници, скулптори и представители на визуалното изкуство ще представят избрани свои произведения в галерия Arsenal of art. Сред..

публикувано на 24.10.24 в 07:20

Обновяват стенописа "Пловдив" до Археологическия подлез

Стенописът „Пловдив“ на фасадата на къщата до Археологическия подлез се обновява  и утре ще бъде завършен.  Прави се промяна само в дясната част на изображението, където се виждаше Хисар капия, а сега там е нарисувана цветна лястовичка. „ Ще освежим и реставрираме старата част на стенописа, оригиналният вертикален надпис „Пловдив“..

публикувано на 22.10.24 в 15:09