Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 18 000 души са заявили помощ за отопление в Пазарджик

В област Пазарджик 18 435 души са подали заявления за целева помощ за отопление, съобщиха от Регионална дирекция  "Социално подпомагане"-Пазарджик.

Отпусната и изплатена е вече помощта на 15 100 лица и семейства в размер на общо близо 8 362 000 лева за област Пазарджик. Отказано е подпомагане по близо 2 000 заявления – декларации. Подадените заявления в област Пазарджик са с близо 900 в повече за същия период през 2023 година, добавят оттам.

Най-много заявления са постъпили в дирекция „Социално подпомагане“ – Велинград, обслужваща общините Велинград и Сърница – 4 814 и в дирекцията в Пазарджик за общините Пазарджик и Лесичово – общо 4 565. След тях се нареждат дирекция "Социално подпомагане" – Септември с 3 345, и Пещера с 2 300. Най-малко са подадените заявления за социална помощ за отопление в дирекция "Социално подпомагане" – Батак – 726, поясняват още от Регионална дирекция  "Социално подпомагане"- Пазарджик.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2024 година до 31 март 2025 година, като размерът се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика. 

Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в Дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес или в специално организирани за целта приемни, чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с персонален идентификационен код на Национален осигурителен институт (НОИ) и Национална агенция на приходите (НАП), с квалифициран електронен подпис или по пощата.

Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или равен на индивидуално определен диференциран доход за отопление, добавят от Регионалната дирекция.

За да получат помощ за отопление, безработните  в трудоспособна възраст задължително трябва да са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда“ най-малко 3 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

За целия отоплителен сезон – от 1 ноември 2024 г. до 31 март 2025 г., хората с ниски доходи и в уязвима ситуация ще бъдат подкрепени общо с 553,75 лв. Благодарение на корекционния коефициент, който се прилага във формулата за изчисляване на дохода, ръстът на пенсиите от юли т.г. няма да повлияе върху достъпа до подкрепа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив и областта са готови за утрешните парламентарни избори

При засилени мерки за сигурност в Пловдив пристигнаха изборните книжа, документи и  машините за гласуване за утрешните парламентарни избори.  Те са транспортирани към изборните секции в в Пловдив и областта. По окончателни данни на ГРАО утре в Пловдивска област ще могат да  гласуват общо 592 793 души.  В Пловдив-град с право на глас са 303 798..

обновено на 26.10.24 в 16:27

Стотици пловдивчани почетоха празника на Св. Димитър

На Димитровден в едноименния православен храм в стария град в Пловдив архимандрит Дамян отслужи архиерейска света литургия.   "Честити сме, че имаме Свети Димитър за свой защитник, че имаме неговите молитви за нас и нашите семейства, за всички православни народи" -   обърна се към стотиците дошли в храма архимандрит Дамян.  „Светата..

публикувано на 26.10.24 в 15:57

В Пазарджик и Смолян спешно подменят членове на СИК

Подготовката за неделния изборен ден в област Пазарджик върви по план, но предизвикателство си остава компетентността на секционните избирателни комисии (СИК). Заменките продължават, тъй като и този път партиите, за да спазят ранния срок, подадоха стари списъци с членове на СИК и в момента тече актуализация чрез замяна.  ЦИК не уважи иска на..

публикувано на 26.10.24 в 13:57

Нов голям паркинг очаква коли на ул. "Даме Груев"

Нов паркинг вече е на разположение на жителите на район „Южен“. Той се намира на „Даме Груев“ 44.  Изградени са 58 паркоместа, като 3 от тях са за хора с увреждания.  Общата площ на съоръжението е 1515 квадратни метра, което разполага и с ново улично осветление. Цялата зона е преасфалтирана, предстои и озеленяване. Това е третият нов..

публикувано на 26.10.24 в 12:28

400 работници излизат на борсата, "Монди" затваря от Нова година

Заводът за хартия „Монди“ в Стамболийски затваря врати. Това ще засегне около 400 работници, които ще отидат в бюрата по труда от Нова година. Пожар избухна в завода за хартия в Стамболийски "Плановете на ръководството са от Нова година заводът окончателно да затвори. Причината са щетите от пожара преди месец и загубените мощности", каза..

обновено на 26.10.24 в 09:15