Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Хаджипопгеоргиев за новия си роман

| обновено на 24.10.24 в 15:54 | Интервю
В Клуб "Неделя" посрещнахме българския лондончанин - писателя Ангел Хаджипопгеоргиев, който ни представи новия си роман "Божествена трагедия". Говорихме за митовете като литературна основа, тяхното волно преформатиране и боговете като начало или продукт на употреба.
В своя пореден четвърти роман от прозаичния му цикъл  Хаджипопгеоргиев поставя "Божествена трагедия" като своего рода криво огледало на "Божествена комедия" на Данте Алигиери. 
Според сюжета на героя (който също е писател- образ алтер его  на самия автор) по време на разходка му се явява  не някой друг , а самият Данте,  който му се представя и го повежда , за да му покаже ада, но не човешкия, а специален и създаден от "Висшия бог", за да накаже всички забравени богове от миналото на човечеството, които са хвърлени там за вечни времена, за да изкупят своето най- голямо прегрешение- нарушението на основния вселенски закон. Божественият ад е разделен от Хаджипопгеоргиев не на кръгове, а на квартали- от старогръцки, японски и африкански  до ацтекски и всяка бивша божествена същност там е подложена на строго специфични мъчения, които макар и да не са грубо физически, са замислени и изпълнени  с рядка перфидност и сарказъм.
"За да им се напомня непрестанно, че е много болезнено да паднеш от върха на кота нула!"
Авторът споделя, че поради отказа на колеги и приятели  от литературните кръгове, е решил да подходи екстравагантно и е възложил предговора на книгата си на изкуствен интелект. Както всъщност и оформлението на корицата, и илюстрациите към самия текст, и преводите (по неговите думи -стриктно проконтролирани от живи хора) на чужди езици. 
Хаджипопгеоргиев заявява, че пише не за слава и не за известност, а за да разбере какво ще се случи накрая, което той до самия завършек на творческия процес не знае. И това е неговата движеща мотивация.
Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Среща с Мирослава Кацарова в Клуб Фарго

Джаз певицата Мирослава Кацарова ще бъде гост на Клуб Фарго на ул. „Гладстон“ 1 в Пловдив тази вечер. Специалната среща е броени дни преди 10-то юбилейно издание на Пловдив джаз Фест.  Певицата и радиоводеща Мирослава Кацарова ще застане зад микрофона във формата "Успешните". Тя ще разкрие на гостите на събитието ключови елементи от своя..

обновено на 24.10.24 в 08:28

Вечер на митични същества и български приказки в Стария град

„Змеят подарява сърцето си нощем“ се казва събитието, което ще събере писателката и творец Венцислава Великова, художничката Мая-Вероника Гълъбова, разказвачи на български приказки и французойка запленена от българския фолклор, на 25-и октомври, от 18.00 часа в културен център „Елизиум“. Събитието е с вход свободен. Писателката..

обновено на 22.10.24 в 17:33

Археологическа разходка из обектите на Пловдив

През октомври инициативата „Археология за всеки“ ще се проведе отново в дългоочаквания формат – разходка извън музея!  На 26 октомври всички пловдивчани и гости на града ще имат възможност да се включат в уникална по рода си обиколка на най-важните археологически обекти в града. Събитието се организира от Регионален Археологически музей-Пловдив и е с..

публикувано на 22.10.24 в 16:47

На гости в библиотеката с Озарени сърца

Фондация "Озарени сърца" съвсем наскоро навърши една година. Каква е равносметката за тази една година, колко израстна като фондация, на колко деца усмихна лицата и озари сърцата, попитахме нейният учредител - Вера Вулджева.  "Равносметката е, че продължаваме с озарени сърца да помагаме колкото можем и предизвикваме много усмивки с нови инициативи и..

публикувано на 21.10.24 в 16:30

Ники Ризова: Младите хора трябва да работят повече за мечтите си

 Никол Ризова свири на кларинет и пее от тригодишна в "Бон бон"  с ръководител Рози Караславова. Още в музикалното училище открива приятелството и любовта в лицето на китариста Цветан Маринов. От няколко години заедно представят авторската си музика като група Niki R:ce. “Името е измислено покрай моето Никол Ризова, но вътре присъстват и..

публикувано на 21.10.24 в 10:30