Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И в Пловдив цената на част от масовия хляб скочи

Снимка: Снимка: Facebook/Георги Лефтеров

Сред занаятчийските хлебопекарни вече започна обсъждане на увеличение на цената на хляба с около 10%. Но това, което виждаме в магазините е, че увеличението на масовия хляб е между 20 и 40%, а на по-специалните артикули и повече. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Лефтеров, майстор хлебар, който заедно със съпругата си стопанисват бутикова пекарна за занаятчийски хляб.

Увеличението се дължи на отпадането на нулевата ставка за ДДС за хляба, както и повишението на цените на водата и тока.

„Другото, което забелязвам в търговската мрежа, е не смяна на цената, а смяна на грамажа. Ако един хляб е бил 400 грама, то сега е да кажем – 380 грама. Такива търговски практики виждаме вече от големите производители. Борба за пазар“, обясни Лефтеров.

Той допълни, че паралелно с цената на хляба, повишение в малките хлебарници ще има за другите продукти, включително и традиционната закуска за българите – баничките, като стойността им може да мине и 3 лева.

Георги Лефтеров подчерта, че заради по-високите цени на занаятчийския хляб, засега те на повишени от тази година.

„Ще вземем решение в края на този месеца, когато ще получим честитките за ток и вода“, каза още майсторът.

Цялото интервю с Георги Лефтеров можете да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Виновните за ужаса в Кочани трябва да понесат отговорност

За трагедията в Кочани в програма "Ден след ден" говорим и с д-р Мария Ивановска, родена в македонския град Куманово, която е главен асистент по имунология в Медицинския университет в Пловдив.  Според нея случилото се е част от една корупционна система и сме виждали сходни събития. За съжаление това събитие разтърси цялата Северна Макадения и..

публикувано на 18.03.25 в 16:50

Потребители и производители ще спечелят от проекта за храните

Проектозаконът за агрохранителната верига е едно добро начало. Той ще доведе до намаляване на цените и до запазване на българското производство, коментира пред Радио Пловдив Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Първите, които ще усетят ефекта ще бъдат производителите на сурово  мляко, върху които натискът е..

публикувано на 18.03.25 в 16:06

До края на годината пробивът под Централна гара ще е готов

"Пробивът под жп гарата напредва с обнадеждаваща скорост. Остават 150 метра, които са под кръговото кръстовище. Изпълнителите от ДЗЗД „Проект Пловдив“ са си поставили срок за пускането му в експлоатация до края на годината и се надявам, че ще успеят да влязат в него. Поздравявам ги за отговорното изпълнение на проекта." Това написа в..

публикувано на 18.03.25 в 14:45

Повече зрелостници вече избират ДЗИ по математика

Тази година общо 261 зрелостници ще се явят на ДЗИ по математика , от тях 78 ще решават задачите на 23 май, когато е втората задължителна матура, а 183 на матурата по желание в края на месец май. Това съобщи Иванка Киркова, началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. Тя припомни, че през миналата година 76 бяха тези, които се..

публикувано на 18.03.25 в 13:49

На Балканите се освестяваме и поумняваме едва след трагедии

Тезата е на бившия посланик на България в Скопие Алексанър Йорданов, който коментира трагедията в град Кочани и последвалия гняв на хората там.  От много години ЕП в докладите си за напредъка на Северна Македония корупцията се посочва като проблем и причина за други негативни процеси, посочи той. Това е трагедия за тази страна и това доведе и до..

публикувано на 18.03.25 в 12:14