Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията за кръводаряване тази година е насочена към университетите

Националната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване започва от днес. Инициативата „Капка по капка – живот” тази година е насочена към младите хора от университетите в България.

В кампанията за доброволно кръводаряване се включват 14 университета, 10 факултета, четири колежа и шест училища. Акцията ще продължи до 3 декември, но при интерес от страна на младите хора има възможност да бъде удължена, заяви доц. Андрей Андреев, директор на Центъра по хематология и трансфузиология. Според него през последните четири години се отчита ръст на добороволното кръводаряване.

"Ежедневно в София се преливат около 45-50, в някои случаи и над тези количества червени кръвни клетки, 30-40 литра плазма и над 50 единици тромбоцитен концентрат. Това значи, че ние се нуждаем ежедневно от най-малко 100-150 кръводарители," обясни Андреев.

Очаква се помощ от страна на доброволци от Младежкия червен кръст, които ще раздават промоционални материали, ще присъстват на пунктовете по кръводаряване.

Начало и пример на есенната кампания даде министър Божидар Нанев. Това е третият министър от това ведомство, който доброволно дарява кръв с идеята да спаси човешки живот.

"Всяка една съставна част на кръвта е необходима за лечение на различни видове заболявания. С удоволствие откривам тази кампания и лично искам да даря кръв," заяви Нанев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна