Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия е обявена в Търговищка област и Никопол

Грипна епидемия е обявена в Търговищка област и в община Никопол заради рязкото увеличение на острите респираторни инфекции. В предепидемична обстановка са още районите Ямбол, Габрово, Бургас, Плевен, Ловеч, Монтана и Шумен, съобщи главният епидемиолог в здравното министерство Ангел Кунчев.

Стойностите на заболяемостта в тези райони, в които тя е над средната за страната, се движат в сравнително широки граници – между 100-150 на 10 000. Ситуацията е много динамична, тя се развива и е възможно някои от тях да достигнат тези стойности още в близките една или две седмици. За сметка на това пък, в Трявна, един от първоначално засегнатите градове, вече отчитаме известен спад на заболяемостта, заяви Кунчев.

Очаква се и в следващите седмици епидемичната обстановка в страната да остане динамична, предупреждават от здравното ведомство. Навсякъде са сформирани регионални щабове за борба с грипа. В повечето от случаите заболяванията протичат сравнително леко. В лечебните заведения са осигурени нужните антивирусни препарати.

Около 20 училища в страната са затворени заради близо 50 000 заболели деца. Това каза изпълняващият длъжността министър на образованието Сергей Игнатов. Той уточни, че няма информация от какво са болни учениците. Най-много са заболелите в Бургас, Велико Търново, Трявна:  Заболели деца в училищата, те са около 50 000 или малко повече. Нямаме информация от какво са болни. Имаме болни учители, часовете им се компенсират.

Министерството на здравеопазването трябва да обяви дали има заболели деца от свински грип. Министър Сергей Игнатов припомни, че по наредба основното вниомение е насочено към училищата:  Учениците постоянно са обучавани, предупреждавани за какво става дума. Това се върши от местните РИОКОЗ, които наистина се занимават с тяхното ограмотяване. Но, за да се обяви грипна ваканция в дадено училище, трябва да постъпят данни и предложения от местното РИОКОЗ. Без санкция, и особено от здравното министерство, което да каже – да, има национална грипна епидемия, това не може да стане.

По публикацията работи: Мая Данчева; Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени