Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Цветков: Около 15 000 водачи си купуват книжките всяка година, според неофициална статистика

Министърът на транспорта Александър Цветков
Снимка: БГНЕС

По неофициална статистика 15 000 водачи си купуват книжките ежегодно. В сферта на курсовете и изпитите за обучение на шофьори съществува много сериозна корупционна среда, която предполага черен пазар на документи за правоспособност. Това каза в предаването "Неделя 150" министърът на транспорта Александър Цветков. Той допълни, че с новите промени в Закона за движението по пътищата се прави всичко възможно формалното минаване на обучаващите се през учебния процес да бъде премахнато. За целта Цветков напомни, че всички зали и автомобили ще бъдат оборудвани с камери, ще бъде въведен квесторен принцип за изпитване, а изпитът ще бъде изцяло анонимен. Министърът обясни още, че монтираните в автомобилите камери и Джи пи ес устройства ще бъдат гаранция, че кандидат-водачите са изкарали пълния курс на обучение. По неговите думи няма как водач да се научи да кара с по-малко от 31 учебни часа по 40 минути. Според Цветков тези промени няма да увеличат цените, а ще изкарат реалната стойност на курсовете.  "Ако сега плащате три пъти по-малко, то е защото получавате три пъти по-малко обучение. Цените ще се повишат там, където са били нереално ниски и където хората не са получавали това, което е трябвало да получат", каза министър Цветков.

Другата основна промяна в нормативните документи ще бъде в частта, която се отнася до годишните технически прегледи. Там ще бъде въведена пряка административна отговорност при установяване на фиктивен преглед за инспектора, който провежда прегледите, а лицензът на пункта, в който е извършен фиктивният преглед ще бъде отнеман.

Александър Цветков допълни, че през последния месец е била извършена мащабна проверка на автобуси над 15 години. При проверката е установено, че 220 автобуса не са в добро техническо състояние и те са спрени от движение.


Цветков каза още, че в автобусния сектор ще бъде изработена нова национална транспортна схема. Това се налага, за да се премахнат парадоксите, тъй като в момента ма автобуси, които тръгват за една дестинация, от едно и също място, в рамките на 1 минута.


В предаването "Неделя 150" Цветков каза още, че до няколко мсеца предстои да паднат цените на разговорите между абонатите на различните мобили оператори на територията на България.


Кризисното състояние на железниците също беше тема на интервюто на министър Цветков. Той каза, че има доста сериозни задължения, които са натрупани към кредиторите от двете компании- БДЖ и "Железопътна инфраструктура". Според него, държавата ще продължава да спазва ангажимента си и да субсидира тази дейност, но за да се нормализира дейността на железниците след 10 дни ще се проведе събрание на кредиторите, на което ще бъде поискано отлагане на плащанията по заемите на железопътните компании. Цветков беше категоричен, че проблем със заплатите на железничарите няма да има. Той допълни, че дестабилизирането в железниците е направено умишлено. 

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна