Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алиосман Имамов: Диференцираната ДДС-ставка може да замени намаляването на общата

Предстои дискусия за диференцирана ставка на ДДС, защото тя е практика в Европейския съюз и няма как да я избегнем, това прогнозира в предаването "Нещо повече" депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Според него, твърде вероятно е през 2011-та да се обмисли вариант за диференцирана ставка за някои стоки като лекарства, храни и книги, като това ще измести намерението да се намали общата ставка. Този данък е един от най-солидните приходоизточници за бюджета, припомни Имамов.

По думите му, в управленската програма на ГЕРБ твърде много се набляга на фискалните възможности на бюджета, а няма ясна формулировка за "фискална възможност".  "Ако догодина излезем от рецесия, тя води след себе си положителни процеси, свързани с разширяване на икономиката и нарастване на заетостта, за целия мандат би трябвало да предвидят по-голямо и значително нарастване на заетостта", коментира Алиосман Имамов.

Той каза още, че акцизът е един от най-лесните за увеличение данъци, но "намалявайки осигурителната тежест, не трябва да компенсираме и да плащаме цена, свързана с повишаване на данъците." Имамов отбеляза, че на централно ниво в бюджета се увеличават само акцизите, но в същото време чрез общините данъчната тежест ще бъде чувствително увеличена.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна