Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще получи 3 млн. евро за борба с туберкуколозата

Световният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария отпусна на България над 3 милиона евро за борба с туберкулозата. Споразумението беше подписано между българското правителство и фонда за страните от Източна Европа и Централна Азия.

Над 3 000 души годишни боледуват от туберкулоза у нас.
Редица са причините, които водят до повишаване на заболеваемостта от туберкулоза. Една от тях е намаленият имунитет на хората, но какво е значението на подписаното споразумение между България и глобалния фонд обяснява д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ и СПИН”.

"Ще гарантираме лечението на пациентите с мултирезистентни форми на туберкулоза. Ще се подобри качеството на диагностиката и лечението съответно на пациентите както в активната, така също и в продължителната фаза на терапията," каза д-р Върлева.

Уйлям Патън, директор на програми в страните в Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария каза, че с подобряването на качеството на живот у нас страната ни няма да бъде сред стоте най-бедни държави с право на финансиране.

"Особено съм впечатлен от ангажимента на правителството на най-високо ниво, както и от парламента. Правителството и обществото не просто използват финансирането, а го правят по най-добрия възможен начин. С повишаване на благосъстоянието на страната ви ще се изправите пред предизвикателството, че вече няма да сте сред стоте най-бедни държави с право на такова финансиране. Един ден България ще продължи програмите със собствени средства и това може би е най-голямото предизвикателство пред вас," прогнозира Патън.

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна