Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-сериозният здравословен проблем на европейците е високото кръвно

Европейците посочват като най-сериозен здравословен проблем високото кръвно налягане. Това сочи изследване на Евростад. 23 на сто от населението на Европа страда от това заболяване. Най-малък е делът на хората с хронични заболявания в Литва, а най-голям в Полша. В България процентът на онези, които не търсят личния си лекар е сред най-високите.

Оказва се, се че четирима на всеки 100 европейци са отказали лечение в рамките на година преди изследването, като причината е, че е много скъпо или не се покрива от Здравната каса. 24 процента от населението на Европа е било настанявано в болница. Около 3 на сто никога не са търсили личния си лекар, като у нас този процент е сред най-високите. Повече от половината от българските мъже и почти 70 процента от жените не са се консултирали с лични я си лекар през изминалата година.

Трима на всеки 10 европейци пият лекарства, без те да са предписани. Половината са с наднормено тегло и затлъстяване. Милион и половина от българските мъже и милион и триста хиляди от жените имат този проблем.

Едва около една трета от европейците оценяват здравето си като много добро. Мъжете, които смятат така са повече от жените. Личната оценка от това как се чувства европеецът зависи от възрастта му и от това в коя страна живее. Делът на португалците, които смятат, че са в добро здраве е най-малък – едва около 3 процента. В Ирландия процентът е над 50. България се нарежда на десето място в класацията, като около 30 на всеки 100 българи отчитат, че са в добро здравословно състояние.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна