Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането в еврозоната ще донесе допълнителна финансова стабилност на България, твърдят експерти

Сградата на Европейската централна банка във Франкфурт, Германия
Снимка: EPA\\BGNES

Влизането в еврозоната е важен процес, който осигурява дългосрочна макроикономическа стабилност на държавите, които са приели общата европейска парична единица. Това каза в предаването "Преди всички" Ася Кавръкова, директор на програма "Европейски политики и гражданско участие" на институт "Отворено общество". Тя допълни, че кризата е доказала, че страните в еврозоната са по-добре защитени. Кавръкова каза още, че процесът по приемане на еврото е естествено продължение на нашата интеграция в ЕС, както и че  това е задължение, което е фиксирано в договора за присъединяване.
Според експерта страната ни няма друг избор, освен да влезе в общия валутен механизъм на Европейския съюз - "България, заедно с Естония и Литва имат валутен борд. Нямаме друга алтернатива, излизайки от валутен борд да влезем в еврозоната", каза Кавръкова. Тя допълни още, че процесът трябва да придобие по-голяма гражданственост.
Ася Кавръкова обаче уточни, че процесът на влизането в т.нар "чакалня на еврото" или валутния механизъм ЕRM-2 трябва да бъде прозрачен. Според нея на обществото трябва да се обясни много ясно и от правителството, и от БНБ защо България трябва да влезе в еврозоната. Тъй като при попадане в чакалнята на еврото  е важно да се води много дисциплинирана бюджетна политика, "ако се налага затягане на коланите, българското общество трябва много добре да знае в името на какво се прави това".
Според Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на асоциацията на банките в България подаването на заявление, че искаме да влезем в еврото има голям политически компонент. Той допълни, че в процеса на приемане на една страна в еврозоната е нужно да се намери консенсус с всички държави, които участват в общия валутен мчеханизъм. Според Хампарцумян и фиксирания към момента курс на лева към еврото заради валутния борд е изиграл своята решаваща роля по време на кризата: "Ние не знаехме как щяхме да пропадаме, ако нямахме фиксиран курс към еврото", каза банкерът. Според него имаме интерес да влезем в еврозоната, защото "това е предпоставка да бъдем по-пълно интегрирани в Европа".

Според Левон Хампарцумян с 30-40 млрд. евро брутен вътрешен продукт /БВП/ България е прекалено малка, за да има независима монетарна политика. "Опитвали сме се да го правим това през 90-те години и знаем къде свърши. Без да се фиксираме към една дата, трябва да го направим възможно по-бързо", каза Хампарцумян по повод въвеждането на еврото от нашата страна.

(ЛЦ)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени